Европейският политически елит обсъжда Западните Балкани в София

Европейският политически елит обсъжда Западните Балкани в София
Източник: БГНЕС

Започва срещата на върха в София, посветена на Западните Балкани. Тя е първата по рода си от 15 години и поставя акцент на европейската перспектива на шестте държави от региона.

Фокусът на европейските лидери падна и върху опасността за иранското ядрено споразумение и насилието между израелци и палестинци. Важната за България тема е промяната на пакет "Мобилност", за което настоява целият транспортен бранш, подкрепен от българското правителство. Официално в дневния ред на срещата на върха е свързаността на страните от Западните Балкани и дигиталната сигурност.

Събитието се наблюдава с особен интерес. За него са акредитирани 960 журналисти от целия свят. Форумът с домакин премиерът Бойко Борисов започва в НДК и е най-голямото събитие в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Борисов официално ще посрещне държавните и правителствените ръководители, участващи в срещата, в 09:15 часа. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който ще ръководи Срещата на върха, ще представлява Европейския съюз, заедно с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Във форума ще участват също върховният представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, комисарят по европейската политика за съседство и преговорите за разширяване Йоханес Хан и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, уточняват от правителствената пресслужба.

Основна тема на обсъжданията ще бъде свързаността – по отношение на транспорт, енергетика, цифрова инфраструктура, образование и др. Целта е да бъдат подобрени връзките както между Западните Балкани и ЕС, така и между страните от региона.

След приключване на пленарните сесии, от 15:00 часа, Бойко Борисов, Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер ще дадат пресконференция.

От 16:00 ч. в НДК ще се проведе Световен икономически форум (Давоски форум) с тема „Стратегически диалог за Западните Балкани“. В него ще вземат участие и президентът на Световния икономически форум Бьорге Бренде, ръководителят на ЕБВР Сума Чакрабарти и изпълнителният директор на Световната банка Кристалина Георгиева и ще бъдат представени ангажиментите на финансовите институции към проектите на Балканите.

Планирана е и двустранна среща на министър-председателя Борисов с премиера на Обединеното кралство Тереза Мей.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.