Борисов: 30 млрд. евро ще са инвестициите в инфраструктура на Балканите


Борисов: 30 млрд. евро ще са инвестициите в инфраструктура на Балканите
Снимка: Getty Images/Guliver

2998

Крайно време е да говорим с цифри и срокове за транспортните коридори. Цялата сума на инвестициите в инфраструктура на Балкани ще струва 30 милиарда евро. Това заяви българският премиер Бойко Борисов на откриването на инвестиционен форум, организиран от Европейската банка за възстановяване и развитие.

На политическо ниво вече имаме успехи. Косово и Сърбия се срещат. Всички знаем, че ако регионът иска да просперира, трябва да си оправим инфраструктурата и да привлечем инвестиции, посочи българският премиер, цитиран от БГНЕС.

Борисов представи коридори 8, 4 и 10 и добави, че всеки един от балканските премиери ще представи своята визия за коридорите в четвъртък в София на среща, на която ще присъства и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер. „Коридор №8 е изключително важен коридор, който свързва Азия с Адриатическо море“, каза българският премиер.

Той посочи, че дигиталната структура ще струва 5 милиарда евро. „Ако нямаме бърз интернет, инвеститорите дори няма да говорят с нас“, каза Борисов.

„Всички тези проекти ще са от изгода на всички балкански страни, които ще бъдат свързани с модерни магистрали и интернет“, подчерта премиерът Борисов.

Той цитира британската премиерка Тереза Мей, която е казала, че Великобритания излиза от ЕС, но не и от Балканите.

„Политическите срещи е редно да приключат, от тук нататък трябва да се разберем за лотовете и кой и как ще ги финансира. Време е хибридното финансиране от различните банки да го реализираме и да почнем да строим“, подчерта Борисов и обеща да се бори за бързото присъединяване на страните от Западните Балкани към ЕС.

„Интересът към Балканите е огромен отвън – Русия, САЩ, Саудитска Арабия, но този регион е част от нашата Европа“, каза Борисов.

В конференцията участват лидери от всички страни от региона – премиерите на България Бойко Борисов, на Сърбия Ана Бърнабич, на Черна гора Душко Маркович, на Албания Еди Рама и на Република Македония Зоран Заев, на Косово Рамуш Харадинай и председателстващият председателството на Босна и Херцеговина Денис Звиздич.

Основна цел на Инвестиционния форум е да събере лидерите от региона с потенциални инвеститори от цял свят и да бъдат обсъдени възможностите за привличане на повече подкрепа от частния, финансовия и публичния сектор за реализацията на стратегически инфраструктурни проекти в Западните Балкани. Инициативата е част от поредицата срещи на върха, посветени на развитието и европейската перспектива на страните.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички