Без стабилни Западни Балкани няма стабилна Европа


Без стабилни Западни Балкани няма стабилна Европа
Снимка:

4620

Анализ на Владимир Кисьов, бивш главен преговарящ за членството на България в ЕС

Очаквам приоритетът за балканската политика да положи по-сериозни основи, защото без стабилни Западни Балкани не може да има стабилна Европа.

Преговорите за асоцииране на България към Европейския съюз започнаха през 1992 г. Тогава се запознахме с цялостната философия на съюза – свободното движение на стоки и капитали, начина на процедиране със страните кандидатки, правилата и принципите, на които трябва да почива поведението на един кандидат за член. Този процес обаче се забави заради кризата, в която изпаднахме през 1996-1997 г. Никой не вярваше, че България ще успее за две-три години да възстанови едно минимално ниво, от което да започнат преговорите.

В края на 1999 г. получихме поканата за започване на преговорите. Най-трудното беше да се възстанови доверието в партньорите след една толкова дълбока криза и да се направи един динамичен план за действие, с който да стартира и да се внедри европейското законодателство, така че да се изпълнят минималните условия за членство. Ако не вярвах в европейската идея, нямаше да се ангажирам с преговорния процес за влизане в ЕС. Само тези, които вярват и които са оптимисти, могат да постигнат нещо в живота.

Най-положителното от членството ни в ЕС е, че осигурихме възможности за предприемчивите хора, осигуриха са условия за семейния бизнес, започнахме да се възползваме от принципите на ЕС за свободно движение на стоки, услуги, хора и капитали, получихме достъп до финансиране от предприсъединителните фондове, а в последствие и от самите еврофондове, особено на кохезионната политика, която е шанс за изравняване и постигане на средния стандарт на живота в ЕС. Много от нещата, които са направени за тези 10 години членство, са видими. За софиянци видимо е метрото – една голяма инвестиция, реализирана от еврофондовете. За страната това, например, са магистралите, за които достатъчно е говорил министър-председателят Бойко Борисов.

Друг пример са проектите в сферата на екологията. На много места в страната са изградени или се изграждат с европейски пари сметища за отпадъци. Тези неща България можеше да постигне сама, но едва след много години.

Българското европредседателство е трудно по редица причини - ЕС изпадна в една лека политическа криза свързана с Брекзит, референдумът в Каталуния постави някои въпроси, вече е налице лек евроскептицизъм във връзка с това, че ЕС не може да се справи с мигрантската криза. Всички тези проблеми предстои да бъдат решавани, включително и бюджетът за следващата финансова рамка. Неговото решаване ще започне по време на българското председателство. То няма да е леко, но единственият начин е да се търси консенсус между държавите и да се осигури едно по-добро бъдеще на европейците и ЕС. Няма друга формула.

България ще успее да се представи добре през 6-те месеца начело на Съвета на Европейския съюз. Хилядите хора, които ще посетят страната ни и като чиновници, и като туристи ще се запознаят с България, защото голямото мнозинство от тях не знаят почти нищо или много малко за нас. Те ще видят, че София и Пловдив, особено техните централни части, по нищо не се отличават по архитектура от европейските градове. Те ще видят, че България притежава една природа, която много малко други държави притежават. Това не е никак малко, което можем да извоюваме в този момент.

Източник: БГНЕС

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички