Продължава спадът на безработицата в ЕС


Продължава спадът на безработицата в ЕС
Снимка: Getty Images / Guliver

2425

Икономическото възстановяването на Европа продължава, сочат съобщени днес данни, според които безработицата в еврозоната е най-ниска от януари 2009 г.

Статистиката на ЕС показва, че безработицата в зоната с обща валута е на ниво 8,7%. През ноември безработицата в целия Евросъюз е била 7,3% - най-ниска от октомври 2008 г., съобщиха от Евростат.

Положителните данни идват, след като Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че започва да прекратява масивната подкрепа, която предостави на 19-те члена на еврозоната в помощ след кризите през последните години.

Но ЕЦБ остава загрижена заради нивата на инфлация в еврозоната въпреки позитивната картина по отношение на работните места.

Инфлацията в еврозоната все още е упорито ниска - забавяйки се до 1,4% през декември в сравнение с целта на ЕЦБ от 2,0% - което принуди шефа на банката Марио Драги да увери инвеститорите, че ерата на евтините пари не е приключила напълно.

Евростат посочи, че безработицата спадна за всички държави-членки на ЕС в сравнение с предходната година, като най-големите понижения бяха наблюдавани в Гърция и Португалия - две от най-големите жертви на дълговата криза в еврозоната.

Въпреки това безработицата в Гърция остава висока – на ниво от 20,5% през септември, в Испания е 16,7%, а в Италия – 11%.

Безработицата в Германия остава на свръхниското ниво от 3,5% през ноември. Много добро е положението и в Холандия, където безработицата е 4,4%.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички