ГИТ е изчерпала правомощията, с които може да помогне на служителите на "Пикадили"

ГИТ е изчерпала правомощията, с които може да помогне на служителите на Пикадили

11 акта и санкции за 42 500 лева е издала Главната инспекция по труда (ГИТ) във връзка с неизплатени заплати в „Пикадили”. За днес бивши и настоящи работници и служители на веригата хипермаркети излизат на протест.

От ГИТ информират, че от месец септември, когато са първите жалби от бивши работници за неизплатени възнаграждения, до момента на работодателя „Селект Трейд“ ЕАД са извършени 12 проверки – цялостни и в отделни обекти. Стартирала е и нова проверка, която обаче не може да бъде приключена поради проблеми с комуникацията с работодателя.

В хода на проверките са дадени 7 броя предписания за изплащане на забавени възнаграждения. Издадени са 11 броя актове за установяване на административни нарушения, също свързани с неизплащане на възнагражденията, както и с неизпълнени предписания за изплащането им в определени срокове. Издадени са наказателни постановления на обща стойност 42 500 лв., които се обжалват в съда. За някои от актовете, които са съставени неприсъствено в рамките на закона, но все още не са връчени, не са издадени и наказателни постановления.

Нелоялните търговски практики у нас са се увеличили двойно за 2 години

За последните 2 години почти двойно е нараснал броят на нелоялните търговски практики у нас. Това каза председателя...

Благодарение на действията на Главна инспекция по труда работодателят получи възможност за достъп до трудовите досиета на работниците и служителите. Беше определено упълномощено лице, което да оформя прекратяването на трудовите договори и да комуникира с различните институции, включително да предава в НОИ документи, свързани с използване на отпуск за бременност и раждане, за гледане на малко дете, както и на други видове отпуски, свързани с право на обезщетение.

Със своите действия контролните органи на ИА ГИТ на практика са изчерпали всички свои правомощия за въздействие върху работодателя. Въпреки това, за да се възползват служителите и работниците от своите законови права, инспекторите по труда ще продължат да следят случая и да им оказват съдействие по всякакъв начин, включително и чрез посредничество в комуникацията им с други институции.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.