Готвят тотална забрана на пушенето в закрити помещения

Готвят тотална забрана на пушенето в закрити помещения
Източник: iStock/Guliver

Тотална забрана за пушене на цигари, наргилета и електронни цигари на водна основа, несъдържащи тютюн, в закрити обществени помещения, туристически обекти, заведения за хранене и развлечения. Това предлагат промени в Закона за здравето, внесени от Здравното министерство, които бяха публикувани за обществено обсъждане.

С тях се въвежда нова дефиниция а понятието "закрито обществено място", тъй като от въвеждането на забраната през 2012 г., има множество нарушения.

За да няма повече противоречиви тълкувания, нормативната уредба уточнява, че под "закрито обществено място" се разбира"всяко пространство, покрито с покрив и оградено с най-малко три стени/страни, независимо от наличието на отваряеми прозорци или други отвори, без оглед на материала, използван за покрива, стените/страните и без оглед на това дали конструкцията е постоянна или временна".

Успоредно с това се предлага разширяване на кръга на контролните органи, които да установяват нарушенията. Освен за цигари те вече ще санкционират и за употреба на "изделия за водна лула, несъдържащи тютюн".

Освен алкохол и цигари, както е в момента, на деца вече няма да се продават никакви изделия, свързани с тютюневите – електронни цигари, контейнери за многократно пълнене, несъдържащи тютюн. Освен това ясно се формулира и вината на едноличния търговец, на чиято територия е установено нарушение. Предвижда се и въвеждане на принудителна административна мярка – спиране експлоатацията на обекта за определен срок в случай на повторно нарушение.

Според Министерството на здравеопазването целта на промените е "да се разшири обхватът на забраната за тютюнопушене в закритите обществени места и на някои открити обществени места, като се регламентира наред със забраната за тютюнопушене и забрана за пушене на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн", се посочва в мотивите към проектозакона. "Пушенето води до увреждане дихателната система, сърдечно-съдовата система, устната кухина и зъбите", се допълва още в новите текстове.

Едномесечният срок за обществено обсъждане на законопроекта на практика ще изтече заедно с лятната ваканция на парламента.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.