С или без дим - безвредно пушене няма


С или без дим - безвредно пушене няма
Снимка: iStock/Guliver

8149

Като лекар ще кажа, че безвредно пушене няма. С дим или без дим – то вреди. Това заяви пулмологът д-р София Ангелова.

Тя коментира масово разпространилите се бездимни цигари (изделието IQOS), както и различните мнения за вредата от тях. Темата стана актуална, след като бе предложено увеличение на акциза за тези изделия, което ще доведе до повишаване на цената им. Те са от твърде кратко време на пазара обаче, за да се твърди категорично какво въздействие оказват върху организма.

„Това са трикове на тютюневите компании. Различни видове устройства, с които предлагат и заблуждават хората, че по този начин ще могат да поемат само никотин. Това е обяснението на компаниите с новите устройства. Аз ще изразя лично свое мнение, тъй като няма научни проучвания. Когато говоря за даден проблем, аз винаги се базирам на научните проучвания, но в случая времето е твърде кратко, за да са направени изследвания за това как влияят новите устройства върху здравето на хората “, смята специалистът по белодробни болести пред БГНЕС.

Д-р Ангелова се отнася скептично към твърденията, че устройството е напълно безвредно и смята, че ще трябва да минат години и да се направят множество изследвания, за да установи реалната вреда от тях.

„Какъв е механизмът за новото устройство? Компанията ни обяснява, че тютюнът не гори, а се изпарява чрез едни улеи, които са от платина, злато или сребро, но температурата е 350 градуса. При 100 градуса закипява водата. При 350 градуса, аз считам, че тютюнът гори и се отделят токсични вещества“, смята специалистът.

„Убедих се лично седейки до колега, който пуши с новото устройство. Около него мирише на изгоряло. Когато приключи пушенето, аз погледнах цигарата. Оказа се, че там, където е натъпканият тютюн, той е кафяв, т.е. гори“, разказва още тя.

Според д-р Ангелова при работата на устройството не може да се отделя само вещество, а опитът потребителите да бъдат убедени в това е манипулация.

„Аз се боря за здравето на хората и уважавам пушачите, защото знам, че тютюнопушенето е болест и зависимост. Използвам всички познати методи на света, за да помагам на пушачите да отказват цигарите. Всичко това говоря с най-топли чувства към тях, но негативите от това устройство ние ще ги виждаме след години. Може би тогава ще бъде късно“, смята лекарят.

Д-р Ангелова даде пример с електронните цигари, които излязоха на пазара преди повече от 10 години, а вече са направени достатъчен брой проучвания, свързани с тях. Тя цитира проучване, публикувано в научното списание „Торакс“, в което са участвали доброволци - здрави хора и непушачи. „Допускаме, че техният бял дроб е здрав. В продължение на 5 минути им дават да инхалират електронна цигара и след това изследват дишането и съдържанието в издишания въздух на азотен монооксид. Каква е ролята му – да разширява бронхите. Нормално организмът го произвежда, разширяват се бронхите и човек диша добре. Оказва се, че под влияние на електронната цигара, рязко намалява количеството му, а това дава възможност бронхите да се свиват. Тогава дишането няма да бъде пълноценно“, аргументира се тя.

Специалистът по белодробни болести обърна внимание, че в страната има тревожна тенденция да пушат деца и тийнейджъри, чийто бял дроб все още не достатъчно развит, защото неговото развитие продължава до 25-годишна възраст. Според нея младите хора също употребяват много от новите устройства, защото обичат иновациите.

„Искам да им кажа, че всяко едно устройство, свързано с горенето на тютюна, е вредно“, смята д-р Ангелова.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички