Управляващите се разбраха за бездимните цигари, законопроектът няма да се оттегля


Управляващите се разбраха за бездимните цигари, законопроектът няма да се оттегля
Снимка: БГНЕС

2645

Партиите от управляващото мнозинство постигнаха съгласие относно акциза за бездимните тютюневи продукти (IQOS), а законопроектът няма да бъде оттеглен. Това стана ясно на брифинг в парламента, на който ГЕРБ и „Обединени патриоти“ съобщиха подробностите около евентуалните промени в закона.

Намерението за повишаване на акциза за тези продукти, който да се изравни с този на конвенционалните цигари, бе обявено преди дни от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. За аргумент послужиха загубите в бюджета - около 15 млн. лева от началото на годината, които до края ще се удвоят. В същото време тези изделия бележат ръст в потреблението с 50%.

След като предложението за повишаване на акциза бе оповестено, една от партиите, влизащи в състава на „Обединени патриоти“, обяви несъгласие с него. От ВМРО посочиха, че предложението не е съгласувано с тяхната парламентарна група и се позоваха на стриктната акцизна политика на ЕК, която дава шанс на това ново изделие да допринесе за подобряване на здравословното състояние на европейските граждани. Вчера пък премиерът Бойко Борисов нареди законопроектът да бъде изтеглен.

Това няма да се случи, но отчитайки влошената комуникация с колегите си от ВМРО, от ГЕРБ отлагат разглеждането на предложението в бюджетна комисия, за да се направят по-задълбочени анализи, предаде БГНЕС.

„В държавите от ЕС съотношението на акциз за нормална цигара и за електронна цигара е 70% акциз за електронната, 100% за нормалната. Смятаме, че може би в тази посока ще бъде по-разумно да се обсъди вариант. Да започнем с 50%, но всичко това е една възможна хипотеза“, обяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Председателят на групата на „Обединени патриоти“ Волен Сидеров коментира, че повишаването на акциза ще бъде изчислено от финансовите специалисти, но ще бъде комбинирано с това част от парите от него да отидат в помощ на хората с увреждания. От своя страна от ВМРО благодариха за възстановения диалог в управляващата коалиция и изразиха увереност, че ще бъде постигнато съгласие по този въпрос.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички