КЗК забрани на "Емко" да купи "Дунарит"

КЗК забрани на Емко да купи Дунарит
Източник: Actualno.com/Румен Скрински

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани сделката между "Емко" и "Дунарит", става ясно от съобщение на сайта ѝ.

Аргументите в становището на КЗК са, че сделката води до хоризонтално припокриване в дейността на двете дружества при производството на определени видове специална продукция и участниците в концентрацията се явяват близки конкуренти по отношение на тези продукти.

"Сделката води до хоризонтално припокриване в дейността на ЕМКО и Дунарит при производството на определени видове специална продукция и участниците в концентрацията се явяват близки конкуренти по отношение на тези продукти.

Пазарните позиции на обединената група след осъществяване на сделката ще доведат до засилване стопанската мощ на концентриращите се предприятия, което би им позволило да осъществяват независимо пазарно поведение от своите местни конкуренти.

Комисията установи, че участниците в концентрацията са с господстващо положение при производството на някои обособени видове отбранителни продукти, по отношение на които всеки от тях се явява единствен производител в страната.

Препозиционирането и разширяването на портфолиото на продуктите, произвеждани от участниците в концентрацията, може да стимулира обединената група да увеличи цените и промени условията на кооперирани доставки, които са значими за развитието на този сектор.

Въз основа на цялостния анализ е налице основание да се приеме, че нотифицираната концентрация създава предпоставки да доведе до установяване на господстващо положение на обединената група", гласи съобщението.

Решението може да бъде обжалвано пред съда.

В началото на февруари КЗК обяви, че започва отново проучване за намерението на „ЕМКО“ ООД със собственик Емилиян Гебрев (срещу когото имаше и опит за отравяне) да придобие контрол върху русенския завод „Дунарит“ АД. Това се случва след решение на петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС), който на 21 януари 2019 г. върна преписката от 2016 г. за сделката на Комисията за ново разглеждане и произнасяне. Решението на КЗК от 11 август 2016 г. беше отменено от съда.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.