"България е лидер": Как страната ни стана пример за нискокалорийни безалкохолни напитки? (СНИМКИ)


"България е лидер": Как страната ни стана пример за нискокалорийни безалкохолни напитки? (СНИМКИ)
Снимка: unesda.eu

9315

"България е отличен пример за успешната ни стратегия за намаляване на калориите в безалкохолните напитки - в страната ви над 60% от напитките са именно такива. България е и на водещо място в Европа в този показател – гордеем се, че ангажиментите, които сме поели, се постигат."

Това заяви в интервю за Actualno.com изпълнителният директор на Европейската асоциация за безалкохолни напитки (UNESDA) Николас Ходак. По думите му в Европа за периода 2015 - 2019 година нивата на калории в безалкохолните напитки са намалени с 14,6%, благодарение на отговорността, която поема екипа на Ходак.

"Това е още един ангажимент, с който UNESDA се гордее, той е израз на нашия проактивен подход и на нашето чувство за отговорност. Продължаваме да сме единственият сектор в Европа, който е поел твърд ангажимент да намали количеството захар в безалкохолните напитки. Данните ни показват, че се справяме с тази задача – в Европа за периода 2015-2019 сме намалили нивата на захар с 14,6%, като поехме допълнителен ангажимент за допълнително намаление с още 10% до 2029 година. Част от този ангажимент е и рекламирането на нискокалорийни или безкалорийни напитки", допълни той.

Депозитната система - мисия възможна

Според приета директива на Европейския парламент най-късно до 2029 година трябва да събираме 90% от PET опаковките за напитки (произведени от полиетилентерефталат) и да влагаме най-малко 30% рециклиран материал в новите бутилки. В България вече се говори активно и за т.нар. депозитна система.

"Много е положително, че в България вече тече обсъждането за системата за депозит. Опитът ни в Европа показва, че тази технология, при добро структуриране, работи отлично. Тя ще ни помогне да постигнем 90% събираемост на използваните пластмаси, както и използването на над 30% рециклирано съдържание. Нашият сектор тук в България е поел ангажиментът и дори е предприел изпреварващ проактивен подход към въвеждането на системата за депозити в страната", разказа още Николас Ходак пред Actualno.com.

PET опаковките са 70% от опаковките в Европа, а 20% са алуминиеви. Това са двата вида опаковки, които влизат в обхвата на депозитната система – така се обхващат близо 90% от всички опаковки.

Предимствата на депозитната система я правят ефективна, целесъобразна и дори природосъобразна - има редица категорични потвърждения, които са доказали, че системата за връщане на опаковки действително постига въпросната събираемост и то за няколко години.

"Това се дължи на факта, че има ангажираност на потребителите. Те осъзнават, че са част от процеса на създаването на този кръгов поетапен процес. За да сме сигурни, че потребителите ще участват активно обаче, трябва да направим депозитната система удобна за тях. Именно затова за нас е важно депозитната система да доведе до висококачествено събиране на опаковките, а на следващия етап рециклирането на използваните бутилки да се ползва за направата на нови такива – по този начин затваряме кръга. В този смисъл депозитните системи трябва да водят до:

  • висока събираемост;
  • ангажираност на потребителите;
  • създаване на висококачествен процес по създаване на нови бутилки чрез рециклиране на използваните.

Активна ли е България в този процес?

На този фон останалите страни-членки също полагат усилия за постигането на тази директива, но къде е България в този процес:

"Имах възможност да се срещна и с представители на правителството, от които получих положителни сигнали. Важно е в момента да се постигнат минималните изисквания за въвеждането на депозитната система, като очакваме да работим съвместно със всички заинтересовани страни", уточни изпълнителният директор на UNESDA.

"Определено в Европа мненията са различни – някои страни се справят отлично, но в други все още има доста работа. България е една от страните, които трябва да положат усилия в тази посока. Важно е, че вече има точен план, ясна стратегия и ангажимент да се въведе системата за депозитите в България. Уверен съм, че страната ви ще постигне тази събираемост от 90%. Основополагаща е и подкрепата от страна на държавата – ето защо сътрудничеството ни с правителството ви е важно", каза още Ходак пред Actualno.com.

По повод споменатото сътрудничество на UNESDA на правителствено ниво Николас Ходак уточни:

"Най-напред трябва да отчетем различията на всяка страна в Европа. Ето защо всяка от системите в отделните страни-членки също имат своите специфики. Има обаче един пакет минимални изисквания, на които трябва да отговаря всяка една от тези системи. Важно е държавата, заедно със сектора, да проведе анализ на състоянието на процеса и след това да се създаде правна и нормативна рамка за въвеждане на депозитната система. Подобни минимални изисквания са свързани с управлението на системата от задължения сектор, като самата тя трябва да има приоритетен достъп до събрания материал като суровина. По този начин производителите на напитки логично ще получат полагащото им се с цел развитие и на малкия и среден бизнес. Трябва да се въведе и задължение за търговците на дребно реално да събират тези бутилки, а непотърсените депозити да остават на разположение в системата. И на последно място, най-важното – удобството за потребителите", каза още той пред Actualno.com.

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички

Най-четени новини


виж всички