Как търговските вериги приеха тавана на надценката за хранителните стоки?


Как търговските вериги приеха тавана на надценката за хранителните стоки?
Снимка: iStock

5919

Сдружението за модерна търговия(СМТ), което обединява 13 търговски вериги в България излез с позиция относно Законопроекта за тавана на надценката върху някои хранителните стоки, обявен от Министерството на икономиката и индустрията (МИИ).

Обявиха за кои хранителни продукти ще има таван на надценката

"Относно публикуван по-рано днес законопроект на МИИ за надценките на хранителни продукти:

 "СМТ е категорично против всякаква намеса в свободната търговия, която е предпоставка за изкривяване на пазара. Официално становище по проекта на закон ще бъде предоставено, когато цялостният пакет е достъпен за публично обсъждане", се казва в позицията.

Как се променяха цените и заплатите през годините?

С писмо до до президента Румен Радев и премиера Гълъб Донев излязоха и водещите организации на чуждестранните инвеститори у нас. В него те обясняват своето притеснение от влошените условия за бизнес и инвестиции в България.

"Като ориентирана към бъдещето и отговорна икономическа общност ние се чувстваме задължени да се ангажираме за напредъка в страната. В тази връзка се обявяваме за отстояване на принципите на пазарната икономика и на свободната конкуренция", пишат те.

"Отчитайки стремежа на държавните институции за създаване на условия за траен икономически растеж в Република България и поставянето на цели, които водят към конкурентоспособна икономика с висока добавена стойност, както и желанието им за развитие на хармонично взаимодействие между правителството, независимите контролни органи и бизнеса, винаги сме настоявали за прилагането на прозрачни и честни практики спрямо чуждестранните инвеститори в България.

Подкрепяме прилагането на санкции при установени нарушения на нормативната уредба от компетентните органи, както и действия за предотвратяване на непазарни практики, но сме на мнение, че е необходимо да се акцентира и върху създадените предимства в отделните сектори в икономиката за различните групи потребители, защото в противен случай се изпращат противоречиви сигнали и към местните, и към чуждестранните инвеститори.

Кумулирането на кризи - високи нива на инфлацията в България, войната в Украйна и енергийната криза предполага единно действие за преодоляването им, а не противопоставяне между правителството и бизнеса, създавайки впечатления за административен натиск. Смятаме, че за България е стратегически важно поддържането на благоприятен бизнесклимат, за да продължи устойчивото икономическото развитие на страната и тя да бъде атрактивно място за бъдещи инвестиции", се казва още в него.

Писмото до президента Радев и премиера Донев е подкрепено от Американска търговска камара в България, Българо-швейцарска търговска камара, Британско-българска бизнес асоциация, Българо-Испанска Търговска Камара, Конфиндустрия България, Френско-българска търговска и индустриална камара, Българо-румънска търговско-промишлена палата и Германо-Българска индустриално-търговска камара.

 

 

 

 

 

 

 

 

Още от Промишленост и търговия


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички