Как да познаете, че шаранът е пресен?


Как да познаете, че шаранът е пресен?
Снимка: БГНЕС

3075

Когато избирате риба за Никулден, трябва да бъдете много внимателни. Сред най-честите измами на търговците е да предлагат замразена риба като прясна.

За да сте сигурни, че шаранът ще е пресен – най-добре е да изберете жив. Ако не може да направите това, ето няколко полезни съвети за разпознаване на прясната риба.

„Когато се вземе рибата, тя трябва да се огледа. Кожната повърхност трябва да е бляскава, а слузта – прозрачна. Не трябва да има помътнявания или смяна на цвета. Очите на шарана са изпъкнали, бляскави, отново без потъмняване. Хрилете са чисти, розово-червени, без слуз”, обяснява д-р Златина Димова от агенцията по безопасността на храните във Варна, предаде bTV.

През тази година има голям шанс да намерите и прясна черноморска риба, тъй като рибарите се радват на необичайно добър сезон. Пресният чернокоп струва около 5 лв. за килограм, установи проверката ни на рибната борса във Варна.

Традиционният за Никулден шаран е с цена 6 лв за килограм. По-евтина е таранката, която струва 3 лв. за килограм. Сега е сезонът на кефала, неговата цена е около 4-5 лв.

От улични и нерегламентирани търговци можете да си купите и по-евтина риба, но рискувате празникът ви да завърши в болницата.

„Не купувайте такава риба. Не знаете откъде е, не знаете с какви качества е, не знаете с какви показатели е”, призовава д-р Димова.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички