Какви професии искат и не искат да работят българите?

Какви професии искат и не искат да работят българите?
Източник: БГНЕС

В последното десетилетие спада интересът към професиите адвокат, митничар и политик. Това сочат резултатите от проучване на Алфа рисърч, проведено през юни.

Програмист и лекар остават най-предпочитаните професии. Отношението към тях обаче се променя: докато компютърните специалности бележат ръст с 8% от 2008 г. досега, то привлекателността на лекарската професия намалява от 27 на 25%.

Едва 13% от българите са преминали някакви курсове за обучение или повишаване на квалификацията през последните две години, показват още резултатите от изследването. Най-често те се посещават от по-образовани хора с по-високи доходи, а най-рядко от хора с ниско образование.

Всеки трети българин е бил извън пазара на труда през 2016 г.

Около 31% от българите са били икономически неактивни през 2016 г. Средната стойност по този показател за целия ЕС ...

Относително най-популярни са курсовете за преквалификация, следвани от шофьорските курсове. Много по-различна е ситуацията в скандинавските държави, където над 30 на сто са участвали в подобни курсове.

57% от българите биха посъветвали децата си да потърсят възможности в България, докато 41% биха ги насърчили да работят в чуvбина, сочат още резултатите от проучването.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.