Каролев: Предложението на Пеевски за ДДС на хляба е популизъм

Каролев: Предложението на Пеевски за ДДС на хляба е популизъм
Източник: БГНЕС

Популизъм – това заяви икономистът Владимир Каролев за предложението на депутата от ДПС Делян Пеевски да се намали ДДС на хляба и лекарствата. Припомняме, че Каролев беше съветник на Божидар Лукарски, когато Лукарски беше икономически министър.

Каролев направи следната сметка – годишно даваме около 150 лева за хляб, тъй като средно българинът яде около 87 килограма хляб всеки 12 месеца. ДДС от тази сума е 25 лева, т.е. спестяваме по около 18 лева при свалянето на ДДС на 5%, т.е. 1,50 лева на месец. Това е популизъм, подчерта икономистът, който направи подобна сметка и за лекарствата, където щяло да има намаляване на 5 лева.

Според Каролев, при намалено ДДС търговците на закуски щели да почнат да отчитат продажби на хляб, а не например на банички, и хазната ще бъде ощетена. Той обърна внимание и на цената на водата, както и на тока, като попита защо ДПС не пипа там. Експертът изрази учудване, че точно ДПС се занимава с популизъм предвид политическата характеристика на партията.

"Аз съм "за" намаляване на данъците – първо трябва да се намали данъкът върху труда, абсолютно излишно беше увеличаван два пъти поред с оправданието, че НОИ има дефицит – НОИ винаги ще има дефицит", посочи икономистът. Той поиска намаляване и на ДДС, но внимателно – с 1%, за да се види ефектът. Не виждам причина да се сваля ДДС за отделни стоки, добави Каролев.

На експерта беше зададен въпросът бъркат ли всички останали в Европа, като имат диференцирана ставка, Каролев даде за пример Румъния, където резултатите показвали намаляване на приходите в бюджета при връщането на ДДС на 19%. Това води до увеличение на данъците и знаете ли кои данъци се качват – върху дохода и върху фирмите, каза експертът. Да, бъркат държавите, които са въвели диференцирано ДДС, категоричен беше Каролев.

Цените зависят от търсенето и предлагане, не от данъка, смята Каролев.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.