Китай официално потвърди интереса си към изграждането на АЕЦ "Белене"

Китай официално потвърди интереса си към изграждането на АЕЦ Белене
Източник: Министерство на енергетиката

Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) потвърди инвестиционния си интерес към проекта АЕЦ „Белене“. Това стана ясно по време на провела се днес среща на заместник министър-председателя Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова с представители на компанията, съобщиха от Министерството на енергетиката.

От българска страна беше подчертано, че евентуалната реализация на проекта ще премине през провеждане на конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор.

„Няма да бъдат предоставяни държани гаранции по проекта или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия“, заяви вицепремиерът Дончев.

Китайската страна бе информирана, че доставеното от Атомстройекспорт оборудване се съхранява съгласно инструкциите на заводите-производители. В изпълнение на решение на Народното събрание от март тази година, в момента работна група в Министерството на енергетика анализира възможните варианти за използване на наличното за проекта „Белене“ оборудване по най-добрия начин, обясни министър Петкова.

Представителите на CNNC потвърдиха намерението си да участват при евентуалното провеждане на процедура за избор на инвеститор във връзка с проекта „Белене“.

За китайски интерес към строеж на централата се заговори за първи път през 2016 г. Тогава от CNNC постиха страната ни и се срещнаха с премиера Бойко Борисов.

През април тази година пък Теменужка Петкова обяви, че "с проекта "Белене" нещата вървят към развръзка".

"Оборудването вече е тук на територията на България. Работим по това да развием всеки от възможните варианти за АЕЦ "Белене" и до 30 юни ще депозираме своето предложение в парламента. Според мен трябва да направим опит тези активи, които притежаваме, тази инфраструктура, която имаме, да бъдат оползотворени по най-добрия начин", поясни още Петкова.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.