Петкова: ЕИБ иска да осигури финансиране за АЕЦ "Белене"


Петкова: ЕИБ иска да осигури финансиране за АЕЦ "Белене"
Снимка: Министерство на енергетиката

3482

Европейската инвестиционна банка направи заявка да участва за осигуряване на финансирането на АЕЦ „Белене“. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова в Белене.

„Приоритет на правителството е да намерим най-доброто решение за България. Знаете, че проектът АЕЦ „Белене“ води своето начало от 80-те години. Фактът, че до ден днешен не е намерено решение на този проект, означава, че има някакви детайли през годините, които не са могли да бъдат уточнени. Мисля, че е дошло време наистина да мобилизираме сили, експертен потенциал, всички ние като нация, народ, така че да намерим най-доброто решение“, посочи Петкова, цитирана от "Фокус".

По отношение на идеята на премиера Бойко Борисов АЕЦ „Белене“ да се превърне в балкански проект, министър Петкова я определи като много добра.

„Европейската инвестиционна банка направи заявка да участва за осигуряване на финансирането на този проект. Оттук нататък предстои да проведем комуникации с тази банкова институция. Всички предпоставки този проект да бъде реализиран са налице. Имаме лицензирана площадка, оборудване, което сме платили, което отговаря на всички изисквания. Имаме необходимите кадри, които могат прекрасно да се справят с тази задача. Оттук нататък остава сериозната крачка напред да се помисли за финансирането, структурирането на проекта, така че да може да се гарантира неговата експлоатация, реализация на пазарен принцип. Мисля, че има голям шанс това да се случи“, коментира Петкова.

Попитана дали има друг инвеститорски интерес, тя уточни, че има такъв от най-голямата държавна китайска ядрена компания. „Може да се провери доколко той е реален в рамките на една процедура, която по всяка вероятност ще бъде стартирана, ако се вземе това решение да се върви към реализация“, коментира Петкова.

Във връзка с доклада на БАН за АЕЦ „Белене“ Петкова заяви, че Академията е направила много обстоен анализ. „Това, което БАН казва, категорично и това е теза, която аз също смятам, че е много достоверна и това е истината – най-лошият вариант е, ако не се прави нищо“, посочи министърът на енергетиката. Петкова обърна внимание, че на заседанието на Народното събрание от 137 народни представители, 137 са подкрепили предложението на ПГ на ГЕРБ, свързано с възможността за реализацията на оборудването на проекта АЕЦ „Белене“.

По думите ѝ в Министерство на енергетиката вече има работна група, която прави анализ, разработва различните варианти. „Към тази група ще бъдат включени колеги от НЕК, БЕХ, АЕЦ „Козлодуй“ и държавно предприятие „Радиоактивни отпадъци“. Имаме шанс и трябва да опитаме да реализираме този проект. Смятам, че ще имаме успех“, коментира Петкова. Тя допълни, че БАН казва, че не само в България, но в целия регион ще има дефицит на мощности още към 2035 г. По думите ѝ това е съвсем логичен извод, на база на анализите, които БАН прави и на база на визията на ЕС по отношение на въглищните централи не само в България, а и в цяла Европа. Министърът заяви, че България ще се бори да получи дерогация за тези централи.

На въпрос дали кабинетът „Борисов“ 3 би ускорил процеса, Петкова обърна внимание, че той не е толкова лесен. „Той трябва да следва своята хронология и своя естествен път. Решението на българския парламент до 30 юни министърът на енергетиката да изготви такива предложения, които да бъдат обсъдени и да бъдат взети решения от парламента, е първата и много важна крачка напред към възможността за реализация на проекта“, допълни Петкова.

Във връзка с притесненията на бившия министър на енергетиката Румен Овчаров за съхранението на оборудването на АЕЦ „Белене“, Петкова посочи, че подобни изказвания вече не трябва да впечатляват никого. „Те целят да всеят определен смут, да се заблуди общественото мнение, че едва ли не нищо не се прави“, каза Петкова. Тя подчерта, че тази част на оборудването, която по инструкции на заводите-производители трябва да е на закрито, се намира именно на закрито в складовете.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички