Концесионерът "Юлен" не е плащал екотакса за Пирин в продължение на 10 години

Концесионерът Юлен не е плащал екотакса за Пирин в продължение на 10 години
Източник: Pixabay

В продължение на десет години - от 2005 до 2015 г., концесионерът на ски зоната над Банско - "Юлен" АД, не е плащал дължими такси по Закона за защитените територии. Това се разбира от решение на Окръжния съд в Благоевград, в който фирмата е осъдена да плати само част от дължимите такси, тъй като останалите са били погасени по давност заради бездействието на държавата, пише "Капитал".

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано.

През април 2015 г. тогавашният екоминистър Ивелина Василева завежда иск срещу концесионера, с който претендира за неизплатено концесионно възнаграждение от 2005 до 2013 г. в размер на 88.7 хил. лв., което заедно с неустойките, ДДС и лихвите е общо 178 хил. лв.

Става дума за допълнителни 5% върху концесионната такса, която концесионерът трябва да плати и които отиват в Националния фонд по опазване на околната среда.

Делото е заведено от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда пред Софийския градски съд в началото на април 2015 г. През март 2017 г. съдът стига до заключението, че казусът е подсъден на Окръжния съд в Благоевград, прекратява делото и го изпраща там.

През септември 2017 г. Окръжен съд - Благоевград, приема, че екоминистерството не може да е страна в процеса, тъй като не е титуляр на вземането, и прекратява делото по отношение на ведомството.

След две заседания - през октомври 2017 и октомври 2018 г., искът на държавата срещу "Юлен" е уважен, но само частично. Съдът приема, че дължимата такса има характер на периодично плащане и за нея важи т.нар. кратка давност от три години, което означава, че голяма част от претендираните от държавата суми (от 2005 до 2010 г.) са погасени.

В крайна сметка от целия иск срещу концесионера за 178 хил. лв. са уважени 52.9 хил. лв., като държавата трябва да плати на "Юлен" и 3 хил. лв. разноски върху отхвърлената част от иска.

От съдебното решение се разбира, че от 2010 до 2012 г. държавата е издавала констативни протоколи, че концесионерът не изпълнява задължението си. Тези протоколи били подписвани от "Юлен" без възражения. Единственото, което следвало от тези констатации, е, че Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда е изпратило три напомнителни писма до фирмата, но не е предприело действия да си събере дължимото.

През февруари 2018 г. прокуратурата започна проверка за концесията на ски зоната над Банско по сигнал на партия "Зелените." През юни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че проверката е потвърдила, че "Юлен" експлоатира площ, която надвишава с 65.789 ха предоставените ѝ 99.55 ха.

Тогава главният прокурор изготви сигнал до премиера Бойко Борисов, с който му предложи две решения - да прекрати договора или да го промени с оглед реално използваната площ. По информация на "Капитал" към настоящия момент държавата не е предприела нищо, за да потърси възнаграждение от "Юлен" за реално ползваната площ, а подобно на казуса с 5% такса и тези задължения се погасяват по давност с изминаване на времето.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.