Левицата обвини ГЕРБ в съсипването на сектор "Енергетика"


Левицата обвини ГЕРБ в съсипването на сектор "Енергетика"
Снимка: БГНЕС

2774

И в енергетиката ГЕРБ се оказа по-лош от природно бедствие. Това каза депутатът от БСП Лява България Таско Ерменков.

От левицата дадоха пресконференция, за да алармират как ГЕРБ съсипали сектор „Енергетика“. Ерменков посочи три водещи факта за това. „Първият факт, който показва, че България вече не е тази държава в областта на енергетиката, която беше, е, че ние от нетен износител на електроенергия се превърнахме във вносител. Вносител на електроенергия не само от Румъния, по наши сведения през миналата седмица е реализиран и внос на електроенергия и от Турция – страна, на която традиционно сме изнасяли електроенергия, сега се превръща в спасител на българската енергийна система“, каза той, цитиран от БГНЕС.

За Румъния първия път имаме отказ, но при следващо поискване, по думите му са ни отпуснати някъде 200 мегавата преизчислено към инсталирани мощности. За Турция вносът, по думите му се е случил сряда или четвъртък. „Не може една държава, която е била водеща, пример за това как се планира и провежда енергийна политика в това число и за електроенергията, да се окаже в състоянието, в което се намираме днес. В състояние на рисков фактор за целия регион“, каза Ерменков. Депутати от БСП са внесли и писмен въпрос до енергийния министър в оставка Теменужка Петкова с искане за информация и за това дали е осъществен внос на електрическа енергия и на какви цени.

Таско Ерменков заяви и че ГЕРБ са довели с недалновидно управление водните баланси на държавата под критичен минимум. „Язовирите вече са полупразни, а някои се намират и под санитарния минимум“, заяви той. Запасите от въглища, които по закон трябва да поддържат съответните електроцентрали и са гаранция за нормално осигуряване на електроенергия, по думите му също са под норматива, който се изисква за тях.

Изводите, според Ерменков, са няколко, сред тях, че НЕК претърпяла загуба от 30 до 100 млн. лв. продавайки електроенергията на ВЕЦ-овете като нормална електроенергия. „При евентуално продължаващо застудяване нямаме вече резерви. Язовирите са празни и не знам от къде ще търсим пак компенсация на производството на електроенергия за повишеното потребление, освен от внос“, заяви той. Заключението му е, че в крайна сметка се вижда, че и в енергетиката ГЕРБ се оказа по-лош от природно бедствие.

„Обидите не могат да бъдат никакъв политически аргумент, те са само признак на слабост. Мантрите срещу комунизма, особено от страна на бивши комунистически членове, звучат изключително нелепо. Съветвам ги с достойнство да приемат фактите и безпроблемно да се оттеглят от властта. Държавата не е детска градина и не може да се държим като дете, на което му е взета играчката. Това каза депутатът от БСП Лява България Жельо Бойчев за нападките на Борисов и ръководството на ГЕРБ срещу БСП.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички