На какво се дължат огромните загуби на вода в България?


На какво се дължат огромните загуби на вода в България?
Снимка: Thinkstock

3113

Миналата седмица за пореден път бяха оповестени данни, разкриващи огромните загуби на вода в много от българските общини. Някои ВиК дружества отчитат дори до 80% загуби.

"Загубите по водопреносните и водоснабдителните мрежи на ВиК операторите са изключително и неприемливо големи. Това не са нови данни. Причината са, както старите и амортизирани водопроводи, а и кражбите", каза по темата Иван Иванов от Асоциацията по водите пред Bloomberg Tv Bulgaria.

След последното, закрито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране стана ясно, че само в седем областни града, включително и София, загубите на вода са малко под 50%, като водещ в тази негативна класация е Добрич.

Загубите на вода се дължат и на голямата група хора, които не заплащат водата, която потребяват, заяви гостът. Има цели квартали, населени с ромско население или с по-бедни хора, които не плащат, а потребяваната вода въобще не се фактурира.

"Решението се състои в серия от мерки, включени в т.нар. реформа на водния сектор. Те бяха заложени в Стратегията за развитие и управление на водния сектор. От една страна трябва да се правят големи инвестиции за подобряване на състоянието на инфраструктурата, с която се предоставят услугите, а от друга страна операторите трябва да получат сериозна държавна подкрепа при узаконяването на незаконното ползване на вода. В София вече десетки години съществува една зона, кв. Филиповци, която всички знаем, че се ползва вода, но не се заплаща и кметът и кметството не подпомагат ВиК операторът да свърши тази работа. Това е само един пример", каза още Иванов.

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички