МФВ иска Украйна да вдигне цената на газа, за да продължи да ѝ отпуска кредити

МФВ иска Украйна да вдигне цената на газа, за да продължи да ѝ отпуска кредити
Източник: Getty Images/Guliver

Международният валутен фонд (МВФ) е поставил на Украйна четири условия, за да ѝ предостави нови кредити, съобщава украинското издание „Економическая правда“, като се позовава на свои източници, предава РИА Новости.

Сега Киев отново трябва да вдигне цената на газта с 23%, да проведе антикорупционна реформа, да приеме балансиран бюджет и да реорганизира Държавната фискална служба.

Отбелязва се, че заради неспособността да изпълни изискванията за текущата програма, Киев е принуден да се договаря с фонда за stand-by кредит на стойност пет-шест милиарда долара за срок от 12-15 месеца.

При това „Икономическа правда“ посочва, че МВФ вече няма доверие на Украйна и затова, вероятно, ще поискат от Киев първо да изпълни поетите ангажименти, уточнява "Фокус".

Помощта за Киев от МВФ

Четиригодишната помощна програма на МВФ предвижда предоставянето на кредит от 17,5 милиарда долара за Украйна. През март 2015 година е изплатен първият транш от пет милиарда долара, а през август същата година и втория – 1,7 милиарда. През септември 2016 година фонда преведе трети транш от един милиард долара, а същата сума Киев получи и през 2017 година. Украинските власти разчитаха да получат пети до края на 2017 година, но той и досега не е преведен.

При това външният дълг на Украйна нарасна за 2016 и 2017 години съответно с 18,9 и 10,9 процента, а за общо пет години, от началото на 2013 година до началото на 2018 година, отношението на държавния дълг към брутния вътрешен продукт се е увеличило почти двойно – от 36,6 до 71,8 процента.

В рамките на сътрудничеството с МВФ, цените на газта в Украйна бяха увеличени многократно, в резултат от което нарасна и стойността на жилищно-комуналните услуги. Цената на хиляда кубически метра газ за населението през 2013 година е 725 гривни, а през 2016 година вече е 6879 гривни (от 28 до 266 долара), или 9,5 пъти.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.