МВФ: Гърция да гледа реалистично на икономиката си


МВФ: Гърция да гледа реалистично на икономиката си
Снимка: Getty Images / Guliver

3058

Международният валутен фонд (МВФ) призова Гърция да бъде „реалистична“ по отношение на икономическите си цели и за пореден път изрази загриженост, че страната може би ще има нужда от допълнително облекчаване на дълговете.

МВФ приветства споразумението, постигнато от Атина с Европейския съюз през юни за намаляване на тежестта на държавния дълг през следващите пет до 10 години, но заяви, че това може да е недостатъчно предвид потенциалната политическа опозиция за по-нататъшни реформи, предаде БГНЕС.

Министрите на еврозоната се съгласиха да удължат падежа с 10 години за основните части от общия дълг на Гърция, планина, която е повече от два пъти по-голяма от годишната икономическа продукция на страната.

От своя страна, Гърция се ангажира с първичен бюджетен излишък - без да се отчита изплащането на дългове - от 3,5% от БВП до 2022 г. и 2,2% през 2060 г. със среден икономически растеж от три процента годишно.

Годишният доклад на МВФ за гръцката икономика и устойчивостта на дълга обаче отново оспорва тези "много амбициозни предположения" и заяви, че те ще бъдат трудни за поддържане в продължение на много години и ще изискват сложни нови съкращения на разходите, включително пенсиите.

От МВФ предвиждат, че Гърция може да постигне среден икономически растеж от около 1% и първичен излишък от най-много 1,5% от БВП, което ще бъде около половината от договорените с властите в еврозоната нива.

Много членове на борда на МВФ "предупредиха, че дългосрочната устойчивост остава несигурна и подчертава необходимостта от реалистични предположения за целите на първичния баланс и прогнозите за растеж", се казва в изявление.

Според настоящата програма с еврозоната гръцкият дълг се очаква да спадне до 178% от БВП до 2023 г., според оценките на фонда.

Гърция в момента дължи на МВФ около 10 милиарда евро, които се очаква да изплатят напълно до 2024 г.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички