Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с властта

Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с властта
Източник: БГНЕС

Майките на деца с увреждания напуснаха срещата с народни представители и министри, на която трябваше да бъдат обсъдени проблемите им. Те заявиха, че крайният срок - 1 октомври, е минал, но няма реформа, нито закон и че са свидетели на празни лъжи до безкрай.

„Не можете да ни обвините с политически пристрастия, това, че вие си правите политическите игри на наш гръб на вас не ви прави чест“, каза една от майките и добави, че увреждането няма цвят, предаде "Фокус".

Проектът по Закона за хората с увреждания трябваше този месец в Народно събрание, но това няма да се случи. Причината е, че след обсъждане в Министерски съвет е изтеглен за поредната доработка. Това заяви социалният министър Бисер Петков.

Изказването на социалния министър повдигна напрежението в залата, след като майките заявиха, че не искат да слушат едно и също нещо вече месеци наред.

Здравният министър Кирил Ананиев заяви, че ще изпълни поетите към майките изисквания. Едното е въвеждане на единна информационна система за хората с увреждания. Тя ще заработи на два етапа. Първият – от началото на следващата година ще бъдат въведени всички стари данни на хората с увреждания до 2013 година, а от март ще бъдат качени всички медицински изследвания и цялата документация за хората до преди взимането на решенията на ТЕЛК. С новата система ще се контролира работата на медицинския персонал и лекарите до лекарската помощ, уточнява БГНЕС.

До 30 март 2019 година ще бъдат изготвени и нови стандарти за медицинските изделия. Освен това, предвижда се с промени в Закона за бюджета за 2019 година финансирането на медицинските изделия да става с пари от здравно министерство, което ще ги предоставя на НЗОК.

Образователният министър Красимир Вълчев признава, че в много училища все още няма изградена достъпна среда, но МОН продължава поетапно да изгражда. За миналата година 320 деца са подкрепени от лични асистенти.

За родителите е голям проблем, че нямат право да избират училище, заяви една от майките. Като пример тя посочи, че нейният син, който е в инвалидна количка, е разпределен да учи в селскостопанска паралелка по розобер. Друга майка пък каза, че липсва индивидуална оценка за децата. Нейното дете, което е с математически способности, е разпределено да учи озеленяване.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.