Милиардерите и техните първи професионални изяви


Милиардерите и техните първи професионални изяви
Снимка: Getty Images

3749

Никой не започва кариерата си от върха. Движението винаги е от долу нагоре.

Изисква се голяма доза опит и много време, за да успеете в професията, която сте избрали. Дори брилянтни предприемачи като Стив Джобс и Уорън Бъфет са започнали от дъното на кариерната стълбица и са правили неща, които по никакъв начин не са подсказвали за бъдещите им успехи. Разберете каква е била първата работа на 5 известни милиардера, преди да стигнат там, където са днес.

1. Бил Гейтс. Собственикът на Microsoft, който оглавява класацията на Forbes за най-богати хора в света за 2016 г., винаги е бил привлечен от технологиите. Още от ранните си ученически години той се увлича по работата с компютри и търси революционни методи за използването им. Първата му работа, след като прекъсва следването си в Харвард, за да се отдаде на истинската си страст, е като обикновен компютърен програмист. Той е разработвал програми за училищни графици и счетоводен софтуер. Въпреки че не бил толкова богат по онова време, това не е попречило на алтруистичните му нагласи и заедно със съпругата си създават компания за борба с глада и някои болести в развиващите се страни.

2. Уорън Бъфет. Ако кажем само, че в ранните си детски години Бъфет е разнасял вестници, би било твърде несправедливо. Невероятните му математически заложби и усет към финансите се проявяват, още когато е бил дете. Първата си инвестиция прави на 11-годишна възраст (баща му е бил брокер на ценни книжа) и подава първата си данъчна декларация на 13 години. Отчита данъците за разнос на вестници, като твърди, че трябва да получи 35 долара данъчни облекчения, затова че използва собственото си колело.

3. Джеф Безос. Основателят на Amazon, чието богатство днес се оценява на 45 милиарда долара, също е много амбициозен от ранното си детство. Първият си работен опит натрупва още в гимназията, когато си проличава неговият предприемачески дух. Безос разработва програма за образователни летни лагери за по-малките ученици, която нарича Дрийм Институт (Dream Institute).

4. Майкъл Блумбърг. Бизнесменът, притежател на 40 милиарда долара днес, не винаги е бил толкова богат. Той тегли студентски заем, за да може да покрие разходите за образованието си в университета Johns Hopkins. Освен това, за да подпомага финансовото си състояние по време на студентските години, Блумбърг работи като помощник на паркинг.

5. Фил Найт. Той извървява дълъг и интересен път, преди да стане съосновател на една от най-големите световни компании за производство на спортни стоки „Найк“. Категорично можем да заявим, че Найт е изпитвал силни колебания относно призванието си, съдейки по разнообразния му професионален опит през годините. Той завършва журналистика, след което служи известно време в армията. Бил е преподавател в Портландския университет и освен всичко друго е бил лекоатлет – бегач, през младежките си години.

 

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички