Зукърбърг след убийствата на чернокожи: Милиони хора в САЩ живеят в страх


Зукърбърг след убийствата на чернокожи: Милиони хора в САЩ живеят в страх
Снимка: Getty Images

4136

Основателят на Facebook Марк Зукърбърг излезе със специално изявление, след като смъртта на чернокож мъж, прострелян от полицията в американския щат Минесота, бе излъчена от приятелката на жертвата на живо в социалната мрежа.

Преди два дни Филандо Кастил е прострелян от полицаи при рутинна проверка на пътя. Приятелката му Даймънд, която е с него, започва да излъчва на живо случващото се чрез новата функция Facebook Live. Смъртта на Филандо, както и тази на друг чернокож – Алтън Стърлинг, убит от полицаи ден по-рано, предзивика масови протести на цветнокожи в САЩ. Ситуацията ескалира тази нощ, когато снайперисти убиха петима полицаи и раниха поне 11 след един от протестите.

„Изображенията, които виждаме тази седмица, са потресаващи. Те хвърлят светлина върху факта, че милиони души в нашето общество живеят всеки ден в страх“, написа Марк Зукърбърг в профила си във Facebook по повод убийствата.

„Надявам се никога повече да не видя видео като това на Даймънд. Но то ни напомня защо трябва да се обединим и да построим по-отворен и свързан свят. Както и колко още имаме да работим за това“, допълва създателят на мрежата.

Той обаче не коментира факта, че видеото на Даймънд бе свалено за около час и отново качено с предупреждение за графично съдържание. Говорител на Facebook заяви, че това е направено както поради технически причини, така и заради етичните политики, свързани с функцията Live.

Още от Лица


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички