НЗОК: Разрешен е проблемът с лекарството за Хепатит Б


НЗОК: Разрешен е проблемът с лекарството за Хепатит Б
Снимка: Pixabay

3023

От 1 април лекарственият продукт Viread, предназначен за лечение на Хепатит Б, отново става референт и ще се заплаща напълно от Националната здравноосигурителна каса.

От НЗОК уточняват, че в списъка на лекарствените продукти за домашно лечение, заплащани напълно или частично от НЗОК, бе включен лекарствен продукт с по-ниска цена от лекарствения продукт Viread, предназначен за лечение на Хепатит Б. Това налага новият лекарствен продукт да бъде заплащан напълно, а за останалите подобни продукти здравноосигурените лица да доплащат. От новия лекарствен продукт с по-ниска цена на българския фармацевтичен пазар не бяха осигурени количества, което доведе до напрежение сред пациентите, които би трябвало да доплащат разликата в цената на Viread.

По изрично настояване на НЗОК, съвместно с компетентните институции, новият лекарствен продукт, който не е наличен в аптеките в страната, бе заличен от списъка до осигуряването на регулярен внос на същия. Тази промяна ще бъде отразена в актуализацията на Приложение № 1 на ПЛС, към 02.04.2017 г. Решението е с предварително изпълнение.

В следствие на това, лекарственият продукт Viread, считано от 01.04.2017г., отново става референт и ще се заплаща напълно от НЗОК, което е отразено в актуализирания аптечен софтуер.

Здравноосигурените лица, на които валидността на рецептите с предписан им Viread позволява, могат да получат от аптеките лекарствения продукт от 01.04.2017 г., когато той отново ще бъде напълно заплащан от НЗОК.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички