На първо четене: Глоба до 1000 лева, ако сложиш хавлия или палатка върху дюна

На първо четене: Глоба до 1000 лева, ако сложиш хавлия или палатка върху дюна
Източник: Actualno.com

Народното събрание прие на първо четене промени в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, чрез които се забранява слагането на плажни принадлежности и палатки върху дюни. Промените бяха приети с 97 гласа "за".

Нарушителите, които поставят хавлии или палатки върху подвижни (бели) дюни, неподвижни дюни с тревна растителност (сиви дюни) и залесени дюни, попадащи в границите на зона "А", зона "Б" или в урбанизираните територии на населените места след границите на зона "А", ако по друг закон не е предвидено по-тежко наказание, ще се наказва с глоба от 500 до 1000 лв. или с имуществена санкция от 1000 до 3000 лв.

Ако някой в нарушение на закона премине или спре пътно превозно средство за престой или за паркиране върху дюни, ще бъде наказан с глоба от 1000 до 3000 лв. или с имуществена санкция от 3000 до 5000 лв.

Според друга промяна условията на търга за отдаване под наем на морски плаж се "публикуват до 30 дни преди крайния срок за подаване на заявления за участие".

Създават се и два нови публични регистъра - на класифицираните морски плажове и на групираните морски плажове.

Включени са санкции за плажни оператори, ако не осигурят равностоен достъп за свободно разполагане на плажни принадлежности от посетителите - от 1000 до 5000 лева, както и санкции за всеки, който в нарушение на закона ограничава правото на гражданите за свободен и безплатен достъп до морските плажове - от 2000 до 4000 лева глоба и 6000 лева глоба при повторно нарушение.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.