Най-трудно работа си намират хората над 50 години

Най-трудно работа си намират хората над 50 години
Източник: iStock/Guliver

Хората над 50 години и тези със средно образование най-често остават без работа. Това заяви пред шефът на Регионалната служба по заетостта във Варна Божидар Михайлов. На трайно безработните се предлагат програми и обучения за преквалификация.

Безработицата във Варна е около 3%, а за областта като цяло - 4,7%, което говори за ръст на икономиката. Търсенето на хора е голямо, но това води до липса на конкуренция, коментира той пред "Дарик".

По думите на Михайлов здравословните нива на безработица са около 8%, тъй като във фирмите постъпват хора, които са положили усилия и имат желание да надграждат уменията си.

В морската столица има остър недостиг на кадри за туризма като камерирери, готвачи, мениджърски персонал. Въпреки заявките, Бюрото по труда не може да покрие нуждите на работодателите. Макар че в този сектор заплатите се повишиха и се предлага социален пакет, все още липсват достатъчно работници, коментира шефът на Службата по заетостта.

Търсене на кадри има и в търговията, услугите, производството и образованието. През миналата година са заявени над 1000 работни места за учители, основно филолози. Отчита се повишен интерес и за специалисти в сферата на корабоплаването и корабостроенето.

Най-платени във Варна са IT специалистите. На територията на цялата област се търсят над 1000.

Службите по заетостта в ЕС са свързани и всеки работодател може да подаде заявка и да каже от коя страна иска да наеме специалисти. В системата има данни за фирмите, естеството на работа и условията. Така всеки може да кандидатства по обяви за целогодишна заетост и да замине да работи в страна от ЕС, поясни Михайлов. Търсят се инженери, медицински кадри, техници и работници в областта на земеделието.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.