Никога не давайте тези 8 неща на работодател, преди да ви е наел

Никога не давайте тези 8 неща на работодател, преди да ви е наел
Източник: iStock/Guliver

Търсенето на работа може да е дълъг и изтощителен процес. Затова и някои хора, които от много време все не успяват да получат заветната позиция, са готови на всичко, за да бъдат наети. А някои работодатели знаят това и се възползват от него.

Има неща, които е съвсем нормално да ви попитат или да поискат от вас по време на интервю за работа или пък в дните около събеседването. Но има и други, които не бива да давате, преди да сте сигурни, че ще получите мястото, съветва Fobres.

В никакъв случай не предоставяйте:

1 съвет, който няма да ви хареса, но ще спаси кариерата ви

Наслушали сме се на какви ли не съвети за успеха. Доста от тях звучат банално и прекалено захаросано. Истината е, ч...

1. Ваша интелектуална собственост безвъзмездно - дизайни, презентации, текстове и т.н. Некоректни работодатели могат да я използват за собствена изгода.

2. Бизнес план или някаква друга задача, която са ви поставили и ще ви отнеме твърде много време. Отново е вероятно просто някой да им свърши черната работа, без да платят за това.

4 най-сериозни грешки при смяна на работата

Смяната на работата и по-точно на сферата на дейност не е нещо лесно, но може да бъде точно това, от което се нужда...

3. Контакти на хора, които вие познавате и ще са полезни на компанията. Нека първо ви наемат, а след това се възползват от връзките ви.

4. Важна информация за предишния ви работодател или клиенти, с които сте работили. Не е никак коректно да я изискват от вас, преди да са ви дали уверение, че ще ви наемат.

5. Специфични, детайлни съвети за това как да разрешат проблемите си. Ако ви зададат подобен въпрос на интервюто, отговорете достатъчно компетентно, за да привлечете вниманието им. Но за истинската експертиза нека предложат нещо в замяна.

6. Съгласието си за неопределено дълъг пробен период, в който няма ясно заплащане. Тук трябва да ви светне червената лампичка - вероятно отново ще се опитат да ви използват.

7. Твърде лична информация или лични данни, с които може да се злоупотреби.

8. Информация за предишните ви заплати и бонуси. Старайте се да преговаряте за възнаграждението си, без да ги споменавате.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.