Новата банка на БРИКС отвори врати


Новата банка на БРИКС отвори врати
Снимка:

3327

Новата банка БРИКС е отворила във вторник врати за бизнес-клиенти в Шанхай, съобщи Xunhua.

Така наречена общност на петте най-мощни развиващи се икономики БРИКС включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, а тяхната банка е азиатска алтернатива на базираните във Вашингтон Международен валутен фонд (МВФ) и Световната банка.

Създаването на Нова банка за развитие (НБР) на БРИКС успешно ще допълни съществуващата глобална финансова система. Това заяви днес министърът на финансите на Китай Лоу Дзиуей по време на церемонията по откриването на НБР, предаде ТАСС.

„Понеже световният въпрос за инфраструктурните проекти е голям, НБР ще стане наистина успешно допълнение към системата на глобалните и регионални институции за развитие“, каза Лоу Дзиуей.

„Банката ще поеме отговорността да поддържа строителството на инфраструктурата н развиващите се страни“, добави той. „Историята показва, че създаването на Европейската банка за реконструкция и развитие и на Азиатската банка за развитие не само, че не отслаби съществуващата система на международно банково развитие, но даже напротив – усили финансовите ѝ възможности. Вярвам, че и НБР ще даде своята положителна роля в световното икономическо развитие“, заяви той.

Споразумението за създаване на НБР на БРИКС е подписано на срещата на високо равнище на организацията в Бразилия през Юли 2014 г. Банката ще финансира проекти, свързани с изграждане на инфраструктура и за устойчиво развитие на страните от БРИКС и на развиващи се страни. Обемът на капитала е 100 млрд. долара.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички