Хърсев: Клиентите на "Алфа банк" у нас няма да усетят смяната на собствеността


Хърсев: Клиентите на "Алфа банк" у нас няма да усетят смяната на собствеността
Снимка: БГНЕС

2379

Както съобщихме по-рано, гръцката "Юробанк" ще купи 80 български клона на друга гръцка банка - "Алфа банк". Сделката ще бъде финализирана този следобед, съобщи Reuters.

Пред БНР банковият експерт Емил Хърсев обясни, че придобиването на банки е нормална практика и свидетелства за доброто състояние на гръцката "Юробанк". Той е категоричен, че смяната на собствеността няма по никакъв начин да се усети от клиентите на "Алфа банк" у нас.

"Предполагам, интересът на "Юробанк"от Гърция към клоновете, той клонът е един с изнесени работни места, обособени офиси на "Алфа банк" в България, е продиктуван от доброто познаване на пазара", каза той.

Експертът коментира може ли новият собственик на "Алфа банк" да поиска да изтегли капитал от България:

"Може да поиска, но може и да не получи разрешение. Не виждам защо ще го иска. Такива придобивания се правят, с цел да се развива бизнес, а не с цел да се изтегля човек. Ако е трябвало да се изтегля, да беше стоял изтеглен и да не се втегля отново във България, от която се изтегля преди година, просто хипотезата е несъстоятелна от самото си начало. Идеята, че ще купиш нещо, ще влезеш някъде с цел да излезеш, не ми се вижда разумна. Нормалните банки не правят така."

Според Емил Хърсев проблемът в Гърция не идва заради банките в страната, а заради правителството. Като част от ангажиментите, поети в споразумението по втората спасителна програма за Гърция от 2012 година, банките в Гърция се ангажираха да преструктурират своите операции, да продадат своите активи на Балканите и да се фокусират предимно върху вътрешния пазар.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички