БНБ с трима подуправители, Костов поема банковия надзор


БНБ с трима подуправители, Костов поема банковия надзор
Снимка: БГНЕС

3793

Калин Христов и Димитър Костов (на снимката) остават подуправители на БНБ. Това обяви новият гуверньор на централната банка Димитър Радев, след като бе избран от НС.

Димитър Костов ще поеме ключовия Банков надзор, съобщи още Радев. Третият подуправител е ново име – Нина Стоянова.

"Първата ми задача утре сутринта ще бъде да внеса номинациите ми за подуправители на БНБ. Тъй като този въпрос беше поставен многократно, независимо, че ще бъде в нарушение на процедурата, тъй като още не съм встъпил в длъжност, ще обявя техните имена", каза Радев, цитиран от БГНЕС.

"Новите подуправители ще бъдат новите - стари подуправители Калин Христов и Димитър Костов. Нов подуправител ще бъде Нина Стоянова, която ще отговаря за банковото управление. Калин Христов за емисионното, а Димитър Костов ще поеме банковия надзор", съобщи новият гуверньор.

Димитър Радев добави, че след внасянето на номинациите утре ще има кратка церемония в БНБ, на която той ще поеме отговорностите за управление на банката. Следобядът си той ще посвети на две задачи - на първо място инспекция на създадената организация за наблюдение и реакция на ситуацията в Гърция и второ - ще разпредели задачите във връзка с изпълнението на плана за действие, който е представил при изслушването в парламента.

"БНБ ще провежда политика на открит конструктивен диалог с медиите. От страна на банката той ще се базира изцяло на критериите за прозрачност и публичност, приети в Европейската централна банка и в системата на европейските банки", завърши Радев без да отговаря на въпроси.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички