Димитър Радев е новият управител на БНБ


Димитър Радев е новият управител на БНБ
Снимка: БГНЕС

3524

Димитър Радев поема управлението на Българската народна банка. Това реши мнозинството в Народното събрание след гласуване на четирите кандидатури за наследник на Иван Искров.

180 депутати гласуваха за избора на управител на централната банка. 130 народни представители гласуваха "за", "против" бяха 16, а 34 се въздържаха. Радев е номинация на ГЕРБ, като от партията 81 депутата подкрепиха кандидатурата му, припомня Actualno.com.

Мандатът на гуверньорът на БНБ е 6 години. Решението влиза в сила в деня, следващ деня на избора.

Веднага след избора на управител на централната банкова институция депутатите гласуваха оставката на подалия оставката си Иван Искров. Със 174 гласували народните представили единодушно приеха оставката на Искров.

Малко по-късно Радев положи клетва пред Народното събрание.

Димитър Радев е номинация на ГЕРБ и РБ. От 14 години той работи в МВФ и ръководи мисии в сферата на управлението на публичните финанси в над 20 страни в света. Има 35 г. опит като финансист. Бил е зам.-министър на финансите в 6 правителства след 1991 г. Три години е бил член на Надзорния съвет на "Експресбанк", а 7 г. - член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа и е бил 2 мандата негов зам.-председател.

Първата ми работа, след като бъда избран, е да внеса предложения за подуправители на БНБ, заяви Радев от парламентарната трибуна. Кандидатите за управител отговаряха на въпроси, зададени от народните представители, включващи бъдещия екип на гуверньора.

Гласуване започна по азбучен ред на собствените имена на кандидатите. 37 депутати подкрепиха кандидатурата на Бисер Манолов, кандидат на Реформаторския блок, 18 бяха "против", а 118 депутата да се въздържаха.

Следващо поред беше гласуването по номинацията на Виктор Йоцов, номинация на АБВ. За него на гласуваха 44 депутати, 22 бяха "против", а 104 се въздържаха.

Кандидатурата на Патриотичния фронт - Григорий Вазов, подкрепиха 43 народни представители, 12 бяха "против", а 118 депутата гласуваха "въздържали се".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички