ДПС отказа да участва в избора на нов гуверньор на БНБ


ДПС отказа да участва в избора на нов гуверньор на БНБ
Снимка: БГНЕС

1838

ДПС няма да подкрепи нито един кандидат за управител на БНБ, който няма доблестта да обяви и екипа си от подуправители. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан. Днес парламентът трябва да избере новият управител на Българската народна банка.

"Всеки кандидат за управител на БНБ трябва да каже в какъв екип от подуправители ще управлява банката в следващия мандат", каза Местан, според когото екипът, с който възнамерява да управлява новият гуверньор следва да бъде важен ориентир за парламентарните групи при днешното гласуване, съобщава БГНЕС.

"В противен случай ДПС няма да подкрепи нито един кандидат, който няма доблестта да обяви и екипа подуправители, с които възнамерява да управлява през мандата, който по закон му се отрежда", категоричен бе Местан.

Предложението на Местан не бе прието от мнозинството, а в отговор той заяви, че това гласуване дискредитира избора на нов управител. След като искането му бе подложено и на прегласуване и отново не се прие, ДПС напусна пленарната зала.

Мнозинството в пленарната зала обаче прие друго предложение, дело на Янаки Стоилов от БСП. Зам.-председателят на парламента предложи след дискусията в залата да има възможност и за въпроси към кандидатите за нов гуверньор. Отхвърлено бе предложение на Велизар Енчев за отлагане на днешното гласуване на наследник на Иван Искров докато Конституционния съд не се произнесе по жалбата на над 70 депутати, които оспорват процедурните правила за избор като противоконституционни.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички