Йоцов: Доверието в БНБ ще се върне, когато се върне доверието в надзора


Йоцов: Доверието в БНБ ще се върне, когато се върне доверието в надзора
Снимка:

1721

За да се възвърне доверието в БНБ, първо трябва да се възвърне доверието в надзора, което несъмнено е свързано и с личността на подуправителя, който ще бъде избран. Това заяви кандидатът за управител на БНБ Виктор Йоцов от АБВ на изслушване в бюджетна комисия днес, предаде БГНЕС.

Йоцов структурира изказването си в шест точки, като изтъкна, че сегашният избор за управител на БНБ се прави в една доста неблагоприятна среда с доста засилени критики към БНБ и нейното ръководство. "С болка наблюдавам как за една година цялото доверие към БНБ, трупано през годините, се срина. Една институция е толкова силна, колкото е с най-слабото и звено, за БНБ слабото звено беше надзорът", отчете той.

Йоцов коментира и КТБ като заяви, че са се раздавали кредити на кухи фирми и свързани лица, а обезпеченията не били ясни. "Имаше съмнителни сделки и сигнали. Става ясни, че още от 2008 и 2009 г. е имало сигнали за КТБ, според доклада на временната комисия за КТБ. В цялата тази обстановка за периода, обследван от комисията в КТБ е имало само една инспекция през 2013 г. По-странното, според Йоцов, е, че резултатът от проверката показвал, че всичко с КТБ е наред", подчерта кандидатът на АБВ. Според него обществото си задава въпроса дали има и други банки, като КТБ, които са заплашени.

Животът продължава и след КТБ, заключи кандидатът за управител на АБВ. Той зададе въпроса дали финансовият надзор не трябва да бъде извън БНБ.

Йоцов също като конкурента си Бисер Манолов счита, че трябва да се присъединим към еврозоната и преди това в Единния надзорен механизъм.

Какво бе изложението на друг от кандидатите за управител на БНБ - Бисер Манолов, прочетете тук.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички