Нови мерки срещу прекомерните количества сол и захар в храните и напитките

Нови мерки срещу прекомерните количества сол и захар в храните и напитките
Източник: iStock/Guliver

Здравното министерство започва преговори с хлебопроизводители и млекопроизводители за снижение на солта в продукцията им. Това обяви служебният заместник-министър на здравеопазването д-р Галин Каменов

"Подготвяме два проектозакона – за въвеждане на допълнителни такси за напитките, съдържащи захар, и за поетапното елиминиране на трансмазнините в преработени храни. Ще ги завещаем на следващото ръководство на министерството с надежда да разберат наложителността на тези мерки", обяви Каменов.

В България консумацията на сол, захар и мазнини е над препоръчителните дневни дози. Освен това 70% от хората не спортуват, почти 40% пушат, всеки четвърти българин употребява редовно алкохол. Всички тези рискови фактори допринасят за около 40% от смъртните случаи в страната, сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи.

Служебното здравно министерство взема като основа на работата си идеята на предишния здравен министър Петър Москов за т.нар. "данък вредни храни". Тази идея дори не стигна до някакво законово предложение. Сегашната е малко по-смекчена - да има данък само за безалкохолните напитки, а за солта и захарта - диалог с индустрията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.