Нови санкции от САЩ заплашват "Турски поток" и "Северен поток 2"

Нови санкции от САЩ заплашват Турски поток и Северен поток 2
Източник: iStock/Guliver

Конгресът на САЩ подготвя нови санкции, които ще засегнат новите руски газопроводи в Европа и може да саботират изграждането на "Турски поток" и "Северен поток 2".

Законопроектът цели да накаже Русия заради намесата на американските избори и нейното "злонамерено влияние" в страни като Украйна. Той забранява инвестиции в руски съоръжения за втечнен природен газ извън страната, както и доставката на капитали, технологии или оборудване за сондажи в петролни полета в самата Руска федерация.

Най-важна за Европа е подготвяната забрана за финансиране на световни енергийни проекти, подкрепяни от Русия или нейни държавни компании. Това може да саботира изграждането на газопроводите "Северен поток 2" и ключовия за България "Турски поток", предупреждава енергийният анализатор на инвестиционната компания Aton Александър Корнилов, цитиран от Bloomberg.

И двата газопровода, изграждани от държавния гигант "Газпром", ще пренасят руски газ за Европа, заобикаляйки Украйна. "Северен поток 2" се изгражда от руската компания и 5 европейски компании, а "Турски поток" ще получи финансиране от съвместно предприятие на "Газпром" и турския му партньор.

Ако бъдат приети, санкциите може да принудят чуждестранните инвеститори да спрат да финансират газопроводите, предупреждава директорът за петрола и газа във Fitch Ratings Дмитрий Маринченко. "Но в най-лошия случай "Газпром" може сам да финансира тръбопроводите", твърди Маринченко.

Целият текст прочетете в Actualno.com

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.