Новината за "Турски поток" тества общественото мнение, смята експерт

Новината за
Източник: iStock/Guliver

"У нас има „необяснима еуфория” след вчерашната публикация във вестник "Комерсант", от която се подразбира, че вече е решено трасето на газопровода да мине през България. Това е тестване на общественото мнение - да се види реакцията, а нашата е лоша – бием фанфарите. Имаме много неща за уточняване и едно от тях е какво правим със загубите, при сега действащия трансбалкански газопровод. Ние имаме да получим 1 милиард и 200 хиляди и от тук трябва да започнат преговорите на България. В противен случай ще бъде пак някаква измислена история. Те искат да използват трасето единствено като транзит". Това каза енергийният експерт Васил Начев относно информацията, че втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия.

По думите му в текста никъде не се говори нито за често споменавания от нашите управляващи газов хъб, нито за това тръбата да изпълнява условията на Третия енергиен пакет на ЕС (т.е. напр. инфраструктурата да е отворена и за доставчици извън „Газпром”).

"Всички разговори, които са водени, са на политическа основа. Политиците говорят, каквото си искат, защото те никога не плащат", подчерта експертът и попита на този фон какво ще прави България по отношение на загубите от спирането на стария транзитен газопровод. 

Според проф. Атанас Тасев обаче вчерашната статия е част от традиционните стъпки на руската енергийна дипломация. Той допълни пред bTV, че стотиците милиони, които България е трябвало да получи за старата тръба, сега могат да бъдат инструмент за получаване на по-добри условия за транзит.

Двамата експерти се разминаха и по темата за „Белене”. Проф. Тасев подчерта, че проектът е минал стрес тестове и при завишените условия след инцидента с „Фукушима”. По думите му това означава, че нова екооценка може да бъде извършена в съкратени срокове.

Начев обаче е на мнение, че издаването на нови разрешителни от Брюксел ще забави проекта допълнително и вече шансът за намиране на стратегически инвеститор е минимален.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.