Няма опасност от режим на тока през зимата, уверяват от ЕСО

Няма опасност от режим на тока през зимата, уверяват от ЕСО
Източник: Getty Images/Guliver

Електроенергийната система се подготвя за зимния сезон и няма опасност от режим на тока. Това коментира изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Иван Йотов

По думите му до месец ще приключат планираните ремонти на централите. Предстои още да се довърши проправянето на просеки край далекопроводите.

Въпросът за недостига на ток се появи за пръв път след години през миналата зима, когато заради ниските температури се оказа, че на системата не могат да помогнат дружествата, която играят ролята на студен резерв. Причината да не се активира така нареченият студен резерв бяха замръзнали въглища или аварии. Заради недостиг всички страни в региона отказаха да изнасят ток.

И тази зима Електроенергийният системен оператор щe разчита на същите централи, които миналата година трябваше да осигурят допълнителни количества ток, но не успяха да заработят.. За да не се стига до подобна ситуация и тази година, са взети допълнителни мерки, посочва Йотов пред БНР.

"Много мерки бяха предписани от оператора и много проверки бяха извършени. Доколкото разбирам, скоро ще има нова проверка от министерството към централите, които доставят резерва. Увеличихме четири пъти санкциите към тях. Те, имайки предвид това нещо, и изхождайки от средствата, които биха загубили при евентуално непредоставяне, не виждам кой друг механизъм би ги задължил сами да поддържат собствените си инсталации", уверява той.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.