Размразявайте редовно хладилника, за да пестите ток


Размразявайте редовно хладилника, за да пестите ток
Снимка:

2843

Редовното размразяване на хладилника е енергоспестяващо, напомнят от "Енерго-Про". Образуваният лед в хладилника или фризера повишава значително разходите за ток (1 сантиметър лед увеличава разхода на електроенергия с приблизително 75 на сто).

От дружеството съветват да поставяме хладилника по-далеч от готварска печка, отоплителни уреди и пряка слънчева светлина. Колкото по-висока е температурата в близост до охлаждащия уред, толкова повече енергия ще се изразходва за неговата работа. С всеки един градус над 20 градуса потреблението му нараства с около 6 на сто. Един хладилник изразходва около 12 на сто от месечното потребление на електро-енергия в домакинството.

За да подобрим енергийната ефективност на уреда, от дружеството съветват още да проверяваме периодично дали в пространството зад хладилника свободно циркулира въздух, а вентилационната решетка да се почиства от прах, за да може отделената топлина. да бъде отведена бързо.

Трябва да се проверяват и почистват редовно уплътненията на вратата на хладилника. Подобрената топлоизолация може да спести до 40 на сто от електроенергията, която уредът консумира, са изчислили от дружеството.

От там препоръчват да избягваме честото и продължително отваряне на хладилника или фризера. За една година разходът от това действие може да достигне 100 кВтч. Важно е да бъдем внимателни за оптимална температура в охладителните уреди. В хладилника са достатъчни 5 градуса, а във фризера - минус 18 градуса.

Ако хладилникът или фризерът са препълнени, използваната енергия за охлаждане ще е с 25 процента повече.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички