Около 82 000 клиенти на "Олимпик" още нямат нова "Гражданска"

Около 82 000 клиенти на
Източник: БГНЕС

81 834-ма шофьори са без валидна застраховка „Гражданска отговорност“ след фалита на дружеството на „Олимпик“. До вчера на обяд броят на превозените средства, които имат валидна задължителна полица, е 115 858, показва справка на Гаранционния фонд за „Монитор“.

В началото на месеца най-много незастраховани превозни средства спрямо регистрираните по области са Видин със 7 на сто, Кърджали с 6,32%, Враца – 5,26%, и Русе с 4,75 на сто.

Преди седмица действащите полици по застраховка „Гражданска отговорност“ на автомобилистите са 197 551. От тях 96 658 полици, което е почти половината, са сключени на разсрочено плащане на 3-месечни вноски, а другите – на 6-месечни вноски, показват още разчетите на фонда. Това означава, че за шест дни едва около една пета от нередовните шофьори са посетили друг застраховател, за да сключат нова полица.

Но това крие и своите рискове. Ако полицай ни хване с невалидна от „Олимпик“ застраховка „Гражданска отговорност“ ще ни вземе книжката и ще ни глоби с 250 лева, ако сме физическо лице. За юридически лица или еднолични търговци санкциите са 2000 лева. Лице, което не е собственик, но управлява моторно превозно средство без действаща „Гражданска отговорност“, се наказва с глоба от 400 лева, гласи законът. От вчера „Пътна полиция“ вече го прави, след като изтече гратисният петдневен период за налагане на глоби на водачи.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.