Пациентски организации съобщиха за намаляване на направленията, от НЗОК отричат

Пациентски организации съобщиха за намаляване на направленията, от НЗОК отричат
Източник: Gettyimages.com

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е отпуснала с около 20% по-малко направления за прегледи при специалисти на личните лекари този месец. Това обявиха от пациентските организации "Заедно с теб".

"Заедно с теб" са разтревожени от това обстоятелство, като това се случва въпреки подписания преди месец Национален рамков договор.

"Като пациенти очакваме ангажиментите да бъдат изпълнявани и да ни се осигури достъп до прегледи при специалисти, тъй като това е в наш интерес. Ограниченията ще затруднят правилната диагностика и лечение. Очакваме от отговорните институции да разрешат този проблем и да осигурят качествено лечение за пациентите", подчертават пациентските организации.

Информацията беше потвърдена и от заместник-председателя на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова пред БНР.

Според нея заради това намаление пациентите няма да могат да направят своите профилактични прегледи и изследвания.

Д-р Павлова обвини за създалата се ситуация чиновниците в НЗОК.

"Ние, подписвайки рамковия договор, сме били в ролята на наивници, че това, което сме договорили, ще бъде спазвано", изтъкна тя.

По думите ѝ, практически парите, които са договорени за извънболничната помощ, не се дават. Не се давали и парите, които са договорени за болничната помощ, за изследвания.

По-късно през деня обаче от Здравната каса отрекоха твърденията.

"Няма намаление на средствата, определени за направления, за второто тримесечие на 2017 г.", пишат от институцията.

"Некоректността на информацията се потвърждава от справките в информационната система на институцията за отпуснатите направления за първото и за второто тримесечие на т.г. за изпълнителите на първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП) и за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП), както следва:

Брой направления за специалист - Бланка МЗ-НЗОК №3, за I-во и II-ро тримесечие на 2017 г., определени на РЗОК, за изпълнители на ПИМП и СИМП:

За I-во тримесечие: ПИМП - 1 366 140, СИМП - 246 991; II-ро тримесечие: ПИМП - 1 363 485, СИМП - 249 646. Общо за ПИМП - 1 613 131, СИМП - 1 613 131.", заявяват от Касата.

*Информацията е обновена към 13:40 ч.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.