Няма източване на НЗОК, твърди уволненият зам.-министър


Няма източване на НЗОК, твърди уволненият зам.-министър
Снимка: ГЕРБ

2518

Няма източване на Здравната каса, категоричен бе Стоил Апостолов, който днес бе освободен от поста си заместник–министър на здравеопазването.

Заповедта на премиера Борисов идва само ден след назначаването на Апостолов на тази длъжност и след излъчен в „Господари на ефира“ репортаж, в който се твърди за извършване на фалшиви операции.

Във видеото бургазлийката Зоя Кармашикова разказва как миналата година е постъпила в болницата „Бургасмед“ за операция на коляното. Въпреки че и в епикризата й е записано, че има извършена такава интервенция, Зоя пояснява, че й е правена само пункция. Нещо повече – посочва, че са свалени конци, каквито тя не е имала изобщо. Пациентката е записала с мобилен телефон служител на болницата да казва, че това се прави „за да получим парите по касата“.

Управител на лечебното заведение по това време, края на миналата година, е именно д-р Стоил Апостолов. Той твърди, че няма източване на касата:

„Лежала е по клинична пътека в болницата. Оперирана е. Тоест – направена е пункция. Зависи кой как я интерпретира думата операция. Защото пункцията също е проникване в кух орган. Тоест – проникнато е в ставата. Отчетена е по съответната клинична пътека. Единственият проблем, който ние установихме при вътрешната проверка – има объркан оперативен протокол, който е нанесен в епикризата. Допусната е явна фактическа грешка, като е цитиран друг протокол, несъответстващ на този, който е историята на заболяването, който е в оперативния журнал и т.н.“, коментира Апостолов, цитиран от OFFNews.

Той е категоричен, че пункцията също е вид операция, това било записано и в алгоритъма на клиничната пътека.

Думите на записаната служителка, която казва „за да получим парите по касата“, Апостолов омаловажи:

„Това е технически секретар, който пише. Това не е медицинско лице“, казва Апостолов и заявява, че не източват Здравната каса.

Той добави, че на пациентката е предложена и следваща операция, но тя е отказала.

За освобождаването си от поста Апостолов е научил от министъра на здравеопазването Николай Петров.

„При този изострен обществен натиск към политическата ситуация в момента, смятам, че реакцията на премиера е правилна“, каза Апостолов.

От здравната каса поясниха, че предстои да подпишат договор с лечебното заведение, след което ще извършат проверка по случая. Очаква се резултатите от нея да станат ясни през следващата седмица.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички