Петкова видя над 20 млрд. лева приход от "Балкански поток" за 40 години

Петкова видя над 20 млрд. лева приход от Балкански поток за 40 години
Източник: БГНЕС

България ще има приходи от 20,750 млрд. лева заради продължението на "Турски поток" на наша територия (т.нар. "Балкански поток") в следващите 40 години. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова на парламентарен контрол. Тя коментира темата след въпрос на червения депутат Румен Гечев, бивш министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов.

Петкова повтори вече казаното пред медии, че за 20 години приходите щели да са 9 млрд. лева. Тя даде и разбивка за по-кратък период, след като уточни за 20-те млрд. лева, че става въпрос дори за ползи само от инфраструктурата, тъй като договорите за капацитет са с 20-годишен срок.

Според енергийния министър, до 2030 година за "Булгартрансгаз" ще дойдат приходи от 908 млн. лева, включително по сключени договори за капацитет, като има опция те да се актуализират според икономическите условия. Само за 2022 година се чакат 385 млн. лева, след като през миналата година "Булгартрансгаз" има приходи от транзит на газ от 203 млн. лева, а тази година се очакват 216 млн. лева.

По същността на въпроса обаче, Петкова така и не каза след колко точно години транзитните такси по "Балкански поток" няма да отиват изцяло за покриване на заема за изпълнение на проекта от саудитската компания "Аркад". А Гечев обвини държавата, че позволява на саудитците да спечелят 200 млн. евро от разлика между лихвите. "Подравления, че не изпаднахме от влака и все пак да реализираме част от транзитните такси", каза и добра дума депутатът от БСП.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.