Петкова: Няма как да реализираме АЕЦ "Белене" без "Росатом"

Петкова: Няма как да реализираме АЕЦ Белене без Росатом
Източник: БГНЕС

"Без "Росатом" този проект няма как да бъде реализиран, без конструктор и производител на оборудването няма как да вървим към изпълнението на този проект. Предстои да разберем как ще участва руската страна." Това каза енергийният министър Теменужка Петкова пред bTV в коментар за АЕЦ "Белене".

Тя изрази надежда, че проектът ще бъде реализиран, тъй като в противен случай площадката на АЕЦ "Белене" ще трябва да бъде отписана от активите на НЕК. 

Петкова допълни, че се надява всички компании, заявили интерес да го потвърдят и да направят заявление и припомни, че мажоритарният дял е на държавата. 

"Блокиращата квота  е изключително важна като опция и неслучайно сме поставили това условие да защитава националния интерес. Тя ще даде възможност чрез НЕК да оказва влияние и въздейства върху важни решения, ще може да участваме в целия процес. Държавата чрез НЕК ще има възпиращо действие", обясни още Петкова.

В сутрешния блок на БНТ обаче бившият вицепремиер Валери Симеонов призова за по-ясни обяснения на по-сложни теми като енергетиката и посочи следното - че руският премиер Дмитрий Медведев е казал, че Русия има интерес към "Белене", но не е казал, че има интерес при условията, които България поставя - нещата да се случат на пазарен принцип.

Относно "Турски поток" Петкова заяви, че най-голямата гаранция за реализирането му е, че се спазват всички правила на Европейския съюз. Тя уточни, че е добре проектът да се нарича "Балкански поток", тъй като е с регионално значение. 

Петкова допълни още, че ако спре транзита на газ през България цялата изградена инфраструктура трябва да бъде  унищожена.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.