Петкова: Няма как да реализираме АЕЦ "Белене" без "Росатом"


Петкова: Няма как да реализираме АЕЦ "Белене" без "Росатом"
Снимка: БГНЕС

2450

"Без "Росатом" този проект няма как да бъде реализиран, без конструктор и производител на оборудването няма как да вървим към изпълнението на този проект. Предстои да разберем как ще участва руската страна." Това каза енергийният министър Теменужка Петкова пред bTV в коментар за АЕЦ "Белене".

Тя изрази надежда, че проектът ще бъде реализиран, тъй като в противен случай площадката на АЕЦ "Белене" ще трябва да бъде отписана от активите на НЕК. 

Петкова допълни, че се надява всички компании, заявили интерес да го потвърдят и да направят заявление и припомни, че мажоритарният дял е на държавата. 

"Блокиращата квота  е изключително важна като опция и неслучайно сме поставили това условие да защитава националния интерес. Тя ще даде възможност чрез НЕК да оказва влияние и въздейства върху важни решения, ще може да участваме в целия процес. Държавата чрез НЕК ще има възпиращо действие", обясни още Петкова.

В сутрешния блок на БНТ обаче бившият вицепремиер Валери Симеонов призова за по-ясни обяснения на по-сложни теми като енергетиката и посочи следното - че руският премиер Дмитрий Медведев е казал, че Русия има интерес към "Белене", но не е казал, че има интерес при условията, които България поставя - нещата да се случат на пазарен принцип.

Относно "Турски поток" Петкова заяви, че най-голямата гаранция за реализирането му е, че се спазват всички правила на Европейския съюз. Тя уточни, че е добре проектът да се нарича "Балкански поток", тъй като е с регионално значение. 

Петкова допълни още, че ако спре транзита на газ през България цялата изградена инфраструктура трябва да бъде  унищожена.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички