Почти не се срещат опасни надуваеми артикули на пазара

Почти не се срещат опасни надуваеми артикули на пазара
Източник: Gettyimages.com

Пазарът е почти чист от опасни надуваеми артикули, заявява в интервю за в. „Телеграф“ председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов. Това съобщиха от пресцентъра на КЗП.

„Хващали сме други опасни изделия - детски дрешки, бански костюми с връзки и дребни частици, които лесно могат да се откъснат. Но с надуваемите тази година до момента няма проблем“, допълва той и отбелязва, че добре би било, ако все пак бдителните потребители забележат някъде да се разпространяват подобни стоки, да ни сигнализират.

По думите на Маргаритов сигналите за опасни продукти в институцията са по-малко. „Това е нещо, върху което трябва да се работи. Когато става дума за деца, най-малкото съмнение би трябвало да бъде знак да не се купува от потребителя“, обяснява той.

Специално за надуваемите предмети като раменки, пояси, дюшеци и др. председателят на КЗП уточнява, че има утвърдени стандарти за безопасност и правила за експлоатация. „Важно е от какви материали са произведени, по какъв начин са слепени частите, така че да нямат остри ръбове. Как е монтиран вентилът за вкарване и изпускане на въздуха, за да не може да се отваря лесно“, дава примери той. Маргаритов обръща внимание, че е задължително върху самия артикул с определена големина на шрифта да има информация за условията и начина на ползване – минимални и максимални възраст и тегло на потребителя и т.н. „Артикул, който няма такива предупредителни текстове, се третира като опасен и се изважда от пазара. Същото се прави и ако се открие несъответствие с всеки друг параметър на стандартите“, категоричен е председателят на КЗП.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.