Половината фирми в България определят 2018 г. като неуспешна

Половината фирми в България определят 2018 г. като неуспешна
Източник: iStock/Guliver

За близо 50% от фирмите в България 2018-та е била неуспешна, показва проучване на Българската стопанска камара (БСК) за изтичащата 2018 година през погледа на бизнеса. И по отношение на състоянието на фирмите, спрямо миналогодишното изследване, е установено отстъпление. 49% от анкетираните отчитат застой в развитието си, съобщи председателят на БСК Радосвет Радев, представяйки резултатите от бизнес анкета сред 740 компании.

58% от анкетираните смятат, че корупцията е нараснала, а според 49% се увеличава престъпността. Независимо от манифестираните намерения на изпълнителната власт да намалява регулаторната тежест, 58% от анкетираните я намират за увеличена, в сравнение с 2017 г. Продължава да е нисък делът на смятащите, че достъпът до правосъдие се е подобрил. 

Категорично неодобрение срещат сред деловите среди вдигането на максималния осигурителен доход от 2600 на 3000 лв. (64% от фирмите изразяват неодобрение), административното повишаване на минималната работна заплата (81% неодобрение), мярката за въвеждане на квоти за наемане на хора с увреждания (77% неодобрение).

76% от анкетираните не одобряват промените в наредбата за касовите апарати, а всеки трети има притеснения, че няма да успее да отговори на изискванията ѝ. Според експертите на БСК притеснителен факт е, че голяма част то анкетираните не са наясно с необходимите действия, които трябва да предприемат във връзка с прилагането на тази наредба. 

Негативно отношение е регистрирано по отношение на обществените поръчки  - тенденциозни условия, поставяни в документацията за определен кандидат, необективно оценяване, бюрокрация, подмяна на подизпълнители, забавяне на плащания и пр. са част от причините две трети от фирмите въобще да не проявяват интерес към обществени поръчки, съобщи още Радев. 34% от фирмите, участвали в проучването посочват, че са ставали свидетели на некоректни или незаконни практики при провеждане на обществени поръчки.

Кои институции срещат одобрението на бизнеса и още подробности прочетете ТУК.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.