Работодателите поискаха оставката на Теменужка Петкова

Работодателите поискаха оставката на Теменужка Петкова
Източник: БГНЕС

Острият спор между работодателските организации и Теменужка Петкова вече се материализира в искане на оставка на енергийния министър.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) излязоха с общо настояване за оставката. Единствено Българската търговско-промишлена палата (БТПП) от работодателските организации не се е присъединила.

"На 2 февруари 2018 г., министърът на енергетиката Теменужка Петкова си позволи в ефира на Българската национална телевизия да изрече серия от неистини, което говори или за целенасочено заблуждаване на общественото мнение, или за липса на професионализъм. В интервюто си пред БНТ министър Петкова говори за „свободен“ пазар на електроенергия, върху който държавата не можела да влияе, удобно пропускайки факта, че на същия този „свободен“ пазар на практика участват само две дружества, собственост на държавата, чрез борса, също собственост на държавата.

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), представляващи над 80% от българският бизнес, категорично не приемат подобно нагло поведение от страна на представител на изпълнителната власт. Това поведение още веднъж доказва правилността на решението ни да откажем участие в поредната безплодна среща с министъра на енергетиката, да сезираме Комисията за защита на конкуренцията във връзка с цените на електроенергията, както и да организираме мащабен протест срещу безобразията в енергетиката, който ще се проведе на 28 февруари т.г., от 11.00 часа.

Заради неистините и манипулациите, заради неспособността й да се справи с проблемите в сектор „Енергетика“ и, най-вече, заради изоставените реформи, настояваме за оставката на Теменужка Петкова", завършва позицията.

От седмици насам работодателите и министърът водят задочни спорове и непрестанно опровергават различни свои изказвания. Организациите разкритикуваха работата на министерството, като дори отказаха да се появят на среща в него, на която бяха поканени. Също така подадоха сигнал за картел между търговците на електроенергия. От своя страна Теменужка Петкова няколко пъти им напомни, че токът за бизнес нужди се търгува на свободния пазар, всяка сделка на Българската енергийна борса се отчита и параметрите ѝ са публично видими.

В края на месеца работодателите подготвят протест заради покачването на цената на тока за индустрията.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.