Реформиране на сектора на услугите в ЕС иска Световната банка

Реформиране на сектора на услугите в ЕС иска Световната банка
Източник: Gettyimages

За извършване на реформи в сектора на услугите в Европейския съюз (ЕС) с цел ускоряване на икономическия растеж ще настоява Световната банка. Според редовния доклад на банката, европейската икономика ще отбележи ръст от близо 1,6% през периода 2016-2017 г.

По данни на Световната банка две трети от европейските граждани са заети в сектора на услугите. Освен това е важно, че той формира три четвърти от брутния вътрешен продукт на Съюза.

Голяма част от професиите - например правните услуги, инженерните дейности и архитектурата, обаче са изправени пред сериозни ограничения, което поражда сериозни диспропорции в рамките на самия Европейски съюз. Много от компаниите в сектора не предлагат услугите си в другите страни–членки, съобщава БНР.

От финансовата институция предлагат създаването на общ пазар на професионалните услуги и ускоряването на реформите в сектора. Това би могло да увеличи производителността на труда с 5%, което задължително ще се отрази положително и на растежа на европейската икономика. Въпреки това ръстът ще остане слаб заради недостатъчния ефект от паричната политика и сравнително ниските цени на петрола.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.