Регионалният министър ще трябва да даде пълен отчет за санирането

Регионалният министър ще трябва да даде пълен отчет за санирането
Източник: БГНЕС

Пълен отчет от по програмата за саниране и визия за бъдещето й поискаха депутатите от регионалния министър Николай Нанков.

Депутатите днес гласуваха решение, с което задължиха министъра да отчете програмата до 15 юли – за изпълнените цели и спестената енергия. До 31 юли той трябва да представи данни за изразходваните финансови средства и сключените договори, а до средата на септември трябва да внесе в парламента визия за бъдещето на Националната програма за енергийна ефективност.

Предложението на ГЕРБ бе прието със 166 гласа „за“, един „против“ и 10 „въздържал се“. Преди това парламентът отхвърли подобно предложение, внесено от социалистите.

Преди да бъде гласуван документът, ГЕРБ и социалисти се изпокараха за програмата за саниране в продължителен дебат във времето на парламентарния контрол.

Социалистът Манол Генов обвини управляващите в отсъствие на контролни механизми, необяснима търпимост и негативни практики. Според него натрупаният опит от 400 сгради дава основание за трайно натрупване на негативи и щети за бюджета заради лихвите, които се дължат към ББР за забавени плащания. По негови изчисления става въпрос за 3 млн. лева.

Той заяви, че програмата се реализира при липса на контрол, занижаване на качеството заради обединяването на проектиране и строителство, завишени цени на дейностите, финансов хаос и погазване на Закона за публичните финанси.

Депутатът от ГЕРБ Александър Ненков защити програмата за саниране и заяви, че тя е закъсняла. Той каза, че в други източноевропейски държави тези въпроси са решени преди години. Според него не само трябва да се усвои ресурсът от 2 млн. лева, а програмата трябва да бъде развита.

Той посочи, че 2022 блока подлежат на финансиране. Спестената електроенергия от сметките на потребителите е 130 млн. лева на година, а емисиите парникови газове намаляват с 319 килотона.

600 фирми санират блоковете, всички те ли са на ГЕРБ, обърна се депутатът към социалистите. 75 хил. души са заети пряко в тези фирми, допълни той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.