Столичани ще могат безплатно да подменят старите си печки на дърва и въглища

Столичани ще могат безплатно да подменят старите си печки на дърва и въглища
Източник: Pixabay

От утре, 13 март, гражданите могат да подават заявления за безплатна подмяна на стари печки на дърва и въглища. Това каза пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова.

„От утре започваме изпълнението на първия голям проект, спечелен от Столична община заедно с още пет български общини, за безплатна подмяна на старите печки на дърва и въглища на гражданите, които желаят. От утре пускаме чрез районните кметове заявления, които всеки желаещ може да попълни и да заяви своето желание за подмяна на печка на дърва и въглища с по-екологично гориво. Тези заявления ще бъдат обработени и на база на интереса ще могат да се определят зоните за въздействие, както и целевите групи. А ако има нужда и интересът е много голям, ще се обявят и допълнителни критерии“, заяви Фандъкова, цитирана от "Фокус".

Тя посочи, че освен изпълнението по Програма Лайф+, предстои и изпълнението на проекта по ОП „Околна среда“ за подмяна на печките на още 15 000 домакинства.

„Така че нашата цел е с тези два проекта до три години в Столичната община да бъдат подменени отоплителните инсталации на около 20 000 домакинства – т.е. повече 1/3 от домакинствата, които в момента се отопляват на дърва и въглища“, каза още тя и припомни, че отоплението на твърдо битово гориво е един от най-сериозните източници на замърсяване на въздуха.

Фандъкова обясни, че Столична община ще прецени кои кандидати по коя програма да бъдат финансирани.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.